Sağlık

Her yıl 20 milyon insan kansere yakalanıyor yarısı yaşamını yitiriyor

Her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 milyon insan kansere yakalanırken, bu hastalık nedeniyle 10 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de ise yılda ortalama 41 bin kişinin akciğer kanserine yakalandığını belirtti. Prof. Dr. Kutluk, bu yılın ana temasının “kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye” olarak belirlendiğini ifade etti.

Kutluk, kanserin dünya genelinde ciddi bir sorun oluşturduğunu vurgulayarak, tütün ve tütün ürünleri kullanımının akciğer kanserinin başlıca sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri vakası görüldüğünü belirten Kutluk, bunun yanı sıra meme, kalın bağırsak, prostat, mide ve karaciğer kanserinin de sık görülen türler arasında olduğunu söyledi.

Türkiye’de yılda 230 bin vaka oluyor

Türkiye’de ise yılda 230 binden fazla erişkin kanseri vakası görülürken, çocuk kanserlerinin de 3-4 bin civarında olduğunu açıklayan Kutluk, kısa ve orta vadede alınabilecek tedbirlerle erken tanı ve tarama çalışmalarının kanser kaynaklı ölümlerin önlenmesine yardımcı olabileceğini vurguladı. Kanserin sadece hastaların yaşamını zorlaştırmakla kalmayıp aynı zamanda sağlık sistemine ciddi ekonomik yük getirdiğine de değinen Kutluk, tütün ürünlerinden uzak durmanın, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50’sinin önlenebileceğini ifade etti.

Yaşama şansı yüzde 70’e çıktı

Kutluk, yeni tedavi yöntemleriyle erişkin kanserlerinde yaşama şansının yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80’e ulaştığını belirterek, meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı’na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemini vurguladı.