Herkes Pazartesi günü saat 10:00’a kitlendi! Türkiye’de yeni dönem başlıyor

Temmuz ayının enflasyon verileri, memurlar ve emeklilerin yeni yılda alacağı zam oranları açısından kritik bir dönemeç olacağı ifade edilerek bu veriler, hem piyasalar hem de ekonomistler tarafından büyük bir merakla beklendiği ve Temmuz ayında yüksek bir aylık enflasyon artışı öngörülürken, yıllık TÜFE’nin düşüş eğiliminde olması beklendiği ifade edildi.

REUTERS ANKETİ

Konu ile ilgili olarak Reuters tarafından yapılan ankete göre, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %3,45 artış gösterebileceği ifade edilerek yıllık enflasyonun ise %62,1 seviyelerine ulaşması beklendiği ve yıl sonu enflasyon beklentisi ise %42,2 olarak öngörüldüğü duyuruldu. Ayrıca AA Finans tarafından gerçekleştirilen ankette ise, temmuz ayında TÜFE’nin %3,51 artacağı tahmin edildiği vurgulanırken yıllık enflasyon oranının %62,23 seviyelerine inmesi beklendiği ifade edildi. Bu doğrultuda 2024 yılının sonuna dair enflasyon beklentisi ise %42,20 olarak belirtildi.

MERKEZ BANKASININ TAHMİNLERİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların aylık enflasyona yaklaşık 1,5 puan ek katkı yapacağını belirtirken bu sebeple, açıklanacak verinin beklentilerden yüksek çıkabileceği aktarıldı. TCMB’nin piyasa katılımcıları anketinde, temmuz ayı için TÜFE beklentisi %2,77 seviyesindeydi ancak bu beklentiler yukarı yönlü olarak revize edilirken yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret artışının etkisiyle, Ocak ve Şubat 2024’te TÜFE sırasıyla %6,7 ve %4,53 artış gösterdği aktarıldı.

PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANIYOR

Haziran ayında ise aylık artış %2’nin altına düşerken, yıllık enflasyon %71,60 seviyesinde gerçekleştiği bilinirkn  TÜİK, temmuz ayı enflasyon verilerini 5 Ağustos saat 10.00’da açıklayacağı biliniyor. Bu noktada Temmuz ayında beklenen enflasyon artışının temel sebepleri arasında alkollü içecekler ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemeleri, akaryakıt ve enerji kalemlerindeki artışlar yer aldığı bildirildi.

Exit mobile version