Herkesi ilgilendiriyor: Tek tıkla erişim dönemi başlıyor!

Bu sene Türkiye’de meydana gelen depremler nedeniyle vatandaşlar, binaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bu kapsamda Tapu ve Kadastro Müdürü Mehmet Zeki Adlı önemli açıklamalarda bulundu. Adlı tarafından yapılan açıklamalarda, 2021 yılından itibaren binalara ilişkin inşaat başlama ve bitiş tarihi, zemin yapısı, mülkiyet durumu, riskli alanda olup olmadığı gibi bilgilerin tek tıkla öğrenilebileceği belirtildi.

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Bu nedenle Türkiye’de sağlam zemin ve riskli bina tartışmaları yapılmaya başlandı. Bu kapsamda önemli açıklamalarda bulunan Adlı, riskli yapılar açısından Türkiye’de en önemli sorunlardan olan zemin, inşaat ve mülkiyet bilgilerindeki çelişkilerin çözüleceğini, nisan ayından itibaren tüm verilerin tapu sicilinde tek tıkla gösterilebileceğini açıkladı.

Tamamen sistem bazlı çalışılacak

Bina ile ilgili tüm soruların cevaplarının önümüzdeki sene kolayca öğrenilebileceğini söyleyen Adlı, “Bu çalışmayla artık hangi durumda olursa olsun, hangi gayrimenkulü kim kullanıyor, nasıl kullanıyor, kiracı mı, mal sahibi mi, artı, riskli alandı, işte sit alanıydı vesaire, bütün bu bilgileri biz bir tarafta o taşınmazı kullanan vatandaşla, öbür taraftan da mülkiyet bilgileriyle konuşturup entegrasyonunu sağlayacağız. Artık, devletin elinde bu konularda hangi bilgiye ulaşmak istiyorsanız mülkiyetle ilişkilendirerek bilgiye ulaşma şansını elde edeceğiz. Diyoruz ya, en büyük sıkıntı riskli binadır ama bu riskleri sicile işlenmediği için bilinmiyor. 2021 önceki bilgileri de gerekirse hizmet satın almak suretiyle güncelleyip mülkiyet bilgileriyle entege ederek bundan sonra tamamen sistem bazlı çalışacağız” ifadelerini kullandı.

İlk olarak Amasya’da sonra tüm yurtta

Hürriyet’in haberine göre, proje Türkiye geneline uygulandığında her vatandaş katını tıkladığında üç boyutlu planla oda ve salonların metrik ölçümünü görebileceğini söyleyen Adlı ilk olarak Amasya’da uygulama yapıldığını bildirdi.

Açıklamalarında, İzmir’de yapılan tespit çalışmaları sonrası riskli olanların tapuya işlendiğini söyleyen Adlı, Yani ‘O hasarlı binadır’ diye şerh kondu” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version