Herkeste var, sakın çöpe atmayın: Belediyeler duyuru yaptı!

Birçok vatandaşın evinde bulunuyor. Ancak belediyeler kullanım ömrünü tamamlayan bu ürünün çöpe atılmasını istemiyor. Gelişigüzel çöpe atmak doğrudan veya dolaylı olarak çevre açısından bazı tehlikelere neden oluyor.

Vatandaşlar kullanmadıkları pilleri çöpe atıyorlar. Ancak pillerin doğaya karışması hem çevresel olarak hem de insan sağlığı açısından tehlikelere neden oluyor. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi 6 Haziran tarihinde Atık Pil Toplama Kampanyası’nın başlatılacağını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında her yıl Çevre Haftası’nda düzenlen kampanya, 6 Haziran 2022 Pazartesi günü saat 10.00’da Kültürpark içerisindeki Celal Atik Spor Salonu önünde başlayacak.” Denildi.

Malkara Belediyesi

Trakya bölgesinde yer alan Malkara Belediyesi resmi internet sayfası üzerinden yaptığı açıklama ile atık pillerin tehlikelerine yer verdi.

Yapılan açıklamalarda şu bilgilere yer verildi:

Piller civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir.

Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır.

Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir.

En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür.

Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir.

Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir.

Pilin içerisindeki bu zararlı maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır.

Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir.

Exit mobile version