Gündem

HES Kodunda Yeni Dönem AB Uyumlu Sağlık Pasaportu

Avrupa ülkelerini seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlar 27 Avrupa ülkesini sorunsuz bir şekilde seyahat edecek. Avrupa Birliği aldığı kararla Türkiye’nin aşı sertifikalarını tanıyacak. Türkiye, Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi‘ne dahil edildi.

HES kodunda yeni dönem ile birlikte AB Uyumlu Sağlık Pasaportu uygulamasına geçildi. AB Uyumlu Sağlık Pasaportu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi (küresel salgın) olarak nitelendirilen yeni tip koronavirüs salgını (Covid-19)  ile ülkemiz ve dünya genelinde etkin bir şekilde mücadele edebilmek, virüsün yayılmasına engel olmak ve bulaşma etkisini en aza indirmek amacıyla ülke içinde ve ülkeler arası seyahatlerde aşı, bağışıklık ve diğer sağlık bilgilerinin ülke otoriteleri ve hava yolları firmaları ile paylaşabilmesine olanak sağlayan bir sağlık pasaportudur.

Türkiye Dijital Aşı Sertifikası Sistemine Dahil Edildi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü  tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin “Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil edildiği belirtildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre, “Dışişleri Bakanlığınca yapılan bilgilendirme çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin (AB) “Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil edilerek, ülkemiz tarafından tanzim olunan aşı sertifikalarına eşdeğerlik verilmesine yönelik” Yeterlilik Kararı (Adequacy Decision) 19 Ağustos 2021 tarihinde AB Komisyonu tarafından kabul edilerek, 20 Ağustos 2021 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

Daha önce de yapılan açıklamada AB Komisyonu, Türkiye, Ukrayna, Kuzey Makedonya’nın aralarında bulunduğu ülkelerin aşı sertifikalarının AB aşı sertifikası sistemine bağlanacağına ve  verdikleri aşı sertifikalarının “AB Dijital COVID Sertifikası” ile aynı koşulları taşıyacağına karar vermişti. Alınan kararla birlikte kişiler Avrupa seyahatlerini güvenli bir biçimde gerçekleştirebileceği belirtilmişti.

İkinci doz aşısı tamamlamış kişiler “COVID-19 Aşı Kartını” e-Nabız üzerinden veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından temin edebiliyor. Sertifikayla AB’de onaylı Kovid-19 aşılardan BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş ve son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya ilave kısıtlamalar uygulanmıyor.