Ekonomi

Hesaplar şaştı! Emekli maaşlarına zam yüzde 50’yi geçecek

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini güncellemesinin ardından emekli ve memur maaşları için beklenen zamlar yeniden hesaplandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 40.28’e yükseldi ve refah payı eklenince artışın yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor.

Emekli maaşları için yapılan hesaplama, 2023 yılı ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık enflasyon verilerine göre yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emekli aylıkları yüzde 40.28’e yükseldi. Ayrıca, memur ve memur emeklilerinin aylıkları, ocak ayında yüzde 15 ve temmuz ayında yüzde 10 oranında artırılacak ve enflasyon farkları ilave edilecek.

Artış yüzde 50’yi aşabilir

Sonuç olarak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40.28 zam alacak ve refah payı eklenince artış yüzde 50’yi aşabilir. Memur ve memur emeklileri için ise 3 aylık enflasyon farkı yüzde 31.33 ve sözleşme zammı yüzde 15 ile birleşerek artış yüzde 52’yi aşabilir.

Bugün itibarıyla en düşük emekli aylığı 7,500 TL iken, bu tutarın 10,000 TL’yi aşması bekleniyor. En düşük emekli aylığının artırılması için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Emekli olacaklar, yılbaşında aylıklarını yaklaşık yüzde 70 artışla alabilirler.

Memur emekli aylığı hesaplamasında neler dikkate alınıyor?

Memur emekli aylığı hesaplanırken, 657 sayılı yasanın 43. Maddesindeki gösterge rakamı, her yıl güncellenen memur maaş katsayısı, taban aylığı, kıdem aylığı, unvanına göre 5434 sayılı yasanın 70. Maddesindeki oran, özel hizmet tazminatı, varsa makam, görev, temsil tazminatları, hizmet süresi dikkate alınıyor. 2008’den sonra görev başlayanlarda (Ortalama Aylık KazançX Aylık Bağlama Oranı=Emekli Aylığı) formülü uygulanıyor.