Hindistan uzay aracı Ay’a indi

Hindistan Ay’a inmeyi başaran 4’üncü ülke olarak tarihe geçti. Planladıkları hedefe ulaşmayı başaran Hindistan, Ay’ın güney kutbuna yakın bir bölgeye indi. Böylelikle Hindistan güney kutbuna inmeyi başaran ilk ülke oldu. Hindistan Başbakanı, Narendra Modi gelişmeleri canlı olarak takip etti.

Süreçte neler olmuştu?

Al Jaazera’nın haberine göre, Hindistan, ikinci kez Ay’a inme girişimi için hazırlıklarını tamamladı. Haberin detaylarında yer alan bilgiye göre, Hindistan, bu girişimi Rus uzay aracı Luna-25’in aynı bölgeye inmeye çalışırken düşmesinden günler sonra gerçekleştiriliyor. Chandrayaan-3 uzay aracı, 14 Temmuz’da Hindistan’ın Sriharikota Uzay Merkezi’nden kalkış yapmıştı.

Daha öncede denediler…

Hindistan 2019 yılında da güney kutbu yakınına inmeye çalışmıştı. Ancak başarısız olmuştu. Haberde, Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun (ISRO) 4 yıl önceki başarısız girişimden sonra düzeltmeler yaptığı bilgisine yer verildi.

Al Jaazera yayınladıkları haberde; Hint Uzay Derneği (ISpA) genel müdürü, Anil Kumar Bhatt’la konuştuklarını ve Bhatt’ın uzay aracının yumuşak iniş yapacağı konusunda oldukça emin olduğu bilgisini paylaştı.

Daha önce yalnızca 3 ülkenin ABD, Çin ve Sovyetler Birliği’nin Ay yüzeyine yumuşak iniş yapmayı başardığı biliniyor.

Kaynak: Al Jaazera 

Exit mobile version