Gündem

Hızlı zam sonrası benzin ve motorine indirim mi geliyor? EPGİS Başkanı indirim beklentilerini doğruladı

Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesinden başlayarak Ukrayna’ya karşı işgal harekatını başlatması ile birlikte küresel ekonomi piyasalarında deprem etkisi görüldü. Savaşın ilk gününde küresel piyasalarda risk iştahı azaldı ve yatırımcılar, riskli varlıklardan güvenli limanlara yöneldi. Bununla birlikte altın fiyatları yükselişe geçerken, hisse senedi piyasaları düşüşe geçti. Öte yandan endişelerle birlikte petrol ve buğday fiyatları da sert yükseldi. Savaşın ilerleyen günlerinde petrol fiyatları geri çekilme yaşamış olsa da yurtiçinde benzin ve motorinin litre fiyatına peş peşe zamlar geldi. Gelen zamlar sonrası indirim söylentileri gündeme gelince, konuya ilişkin bir açıklama da geldi.

Akaryakıta İndirim Mi Geliyor?

Brent petrolün varil fiyatı, savaşın başladığı 24 Şubat Perşembe günü 100 dolar seviyesine ulaştı. Bu seviye son olarak 2014 yılında görülmüştü. Petrol fiyatlarının hızla artması ile birlikte 25 Şubat Cuma günü, gece yarısından itibaren benzinin litresine 1,61 TL ve motorinin litresine de 1,51 TL zam geleceği açıklandı. 26 Şubat Cumartesi itibariyle zamlı tarifeye geçildi ancak bu süreçte petrol fiyatları gerileme yaşadı. Bununla birlikte akaryakıt fiyatlarında indirim yapılacağı söylentileri gündeme gelmeye başladı. İndirim söylentileri gündeme gelmeye devam ederken, sektör kaynakları, Pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 81 kuruş ve motorine 96 kuruş indirim gelmesinin beklendiğini duyurdu.

EPGİS Başkanı Beklentileri Doğruladı

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından, indirim geleceğine dair resmi bir açıklama gelmemişken, EPGİS Başkanı Fesih Aktaş indirim beklentisi olduğunu doğruladı. Ancak Aktaş, söz konusu indirim beklentisinde oran ile ilgili net bir bilgi telaffuz edemeyeceklerini ifade etti. Halk TV’ye konuşan Fesih Aktaş, oran hakkında net bilgi verememiş olsa da Ekonomist Oğuz Demir, indirimin hemen ardından 40-60 kuruş arası zam gelmesinin beklendiğini dile getirdi.

Demir: Yarın 40-60 Kuruş Arası Zam Bekleniyor

EPGİS tarafından henüz indirimlere ilişkin net bir bilgilendirme yapılmadı. Halk TV’ye konuşan Oğuz Demir, bugün motorine 96 kuruş ve benzine de 81 kuruş indirim beklendiğini ifade etti ve Demir, yarın ise 40 ile 60 kuruş arasında yeni bir zam gelme olasılığının olduğunu ifade etti. Demir, akaryakıt fiyatlarında yaşanan “zam indirim gel giti”nin, küresel piyasalardaki petrol ve dolar fiyatlarındaki dalgalanmalara bağlı olduğunu söyledi.