İzmir HaberleriSağlık

HPV Genital siğil tedavisi

Jinekolog Operatör Doktor Mustafa Nuri ALİHANOĞLU ; Son yıllarda sıkça rastlanılan Genital Siğiller hakkında Hpv bulaşma yolları, Tedavisi ve yapılması gerekenleri cevapladı.

Evli veya bekar Erkeklerde ve Bayanlarda görülmesi son yıllarda oldukça artmıştır. Özellikle Hpv Tipleri arasında yüksek riskli Hpv 16-hpv18 tanıdı Hpv DNA ile tespit edilmektedir. Genç yaşlarda Hpv6 ve Hpv 11 sok tekrarlayan kondylom-Etbeni şeklinde kendini göstermekte , genital siğillerin yayılması tedavi olunmadığı taktirde son derece hızlı olmaktadır.

İnsan papilloma virüsü kısaca HPV olarak bilinmektedir.Özellikle kadınlarda en sık cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir ve gençler arasında ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Genital Hpv Tipleri ve Riskli Hpv Tipleri Cinsellikte Korunmasız ( konforsuz ilişkiler) birliktelikler açığı durumlarını teşvik eden ve önleme ile ilgili tutumları ve davranışları etkileyen psikososyal konulara gömülüdür.

Erkeklerde genital bölgede çıkmaya başlayan et beni şeklinde karnabahar görünümlü kabartılı siğiller için nedeni de Hpv virüsünün yapmış olduğu Condylom, tıbbi adı Condyloma Acuminatum olup son derece bulaşıcıdır. Genital Siğil , Hpv Aşısını ilk cinsel deneyimden önce yapılmasının önemini doğrulamaktadır.

Genital Siğiller ve yüksek Riskli HPV nedir?

Yaklaşık 170 tip insan papilloma virüsü (HPV, papillomaviradae) bilinmektedir ve bunların en az 40’ı yakın bölgelerde semptomatik patojenlerdir. Her tip farklı lezyonlara neden olur ve diğer organların epitel yüzeyinde şikayetlere , Condyloma lezyonlarına neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan olmayan HPV virüsleri, çoğunlukla avuç içi ve ayak tabanlarda viral siğillerin çoğundan sorumludur. Cinsel yolla bulaşan HPV erkeklerde ve kadınlarda dış genital organları, vajina ve serviks, üretra, penis ve skrotum cildi etkileyebilir. Her iki cinsiyette de anüs ve ağız boşluğundaki enfeksiyonlar (HPV) tipine göre davranışa bağlı olarak) ve ağız içi farenks bölgesinde de oluşabilir.

Yüksek riskli HPV viral gruplar da mukoza zarlarına, cilt epitellerine patolojik değişikliğe neden olurken, düşük riskli tipler benign fakat benzer şekilde enfeksiyöz ve hoş olmayan değişiklikler Et beni şeklinde kendini gösterir. Genital siğiller (hpv siğilleri) ile sonuçlanır. Papilloma terimi, cildin kendisinden çıkan epitel kökenli benign tümörler için tıbbi terimdir. Genelde Siğiller iyi huylu olmakla birlikte genital bölgede yanma, kaşıntı, huzursuz genital şeklinde semptom vererek başlar daha sonra karnıbahar şeklinde küçük et beni şeklinde yayılmaya ve bulaşıcı Siğiller olarak kendini gösterir.

Tedavi öncesi Hpv tipini öğrenmek için HPV DNA taraması yapılması ve mutlaka biyopsi alınması önerilmektedir. Tekrarlayan genital Siğillerin tedavisinde bu yapılmalıdır.

Genital Siğil Tedavisi öncelikle lezyonların tedavisini ifade eder, ancak virüsün çıkarılması anlamına gelmez.

Lezyonların tedavisi görünüm alanına bağlıdır. HPV tanısı ve tedavisi öncesi Uzun süreli viral doğum durumunda, İmmun sistemin kontrolü gerekir.

Küçük siğillerin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önerilir. İyi huylu büyümenin küçük varyasyonları durumunda, eczane pazarında mevcut olan farklı fırça tedavilerini (podofillotoksin, asetik asit) denemeleri olabilir. Siğiller ölene kadar, düşene kadar Fırça tutucuları kullanılmalıdır. Lokal olarak uygulanan ‘immün yetmezlik’ (imikimod) olarak adlandırılan reçete formunda çeşitli merhem türleri de mevcuttur.Tedavi aşamaları için https://www.egejinekoloji.com/hpv_genital_sigil.html incelenmesi önerilir.

Daha büyük, ağrılı, muhtemelen grup halinde oluşan bir siğil durumunda dermatolojik ve cerrahi müdahale düşünülmelidir. Bu aynı zamanda çeşitli teknik arka plan ile de yapılabilir: Genital Siğillerin Dondurma crioterapi yöntemi, Siğillerin yakılması Elektro koter -cerrahi, keskin bir kaşık benzeri alet, eksizyon, lazer cerrahisi ile lezyonun kazınması, Siğili çıkarılması yapılır.

Görünür lezyonu ortadan kaldırarak Siğillerin görünürlüğünün yok olması HPV kaldırılmaz, virüsün asemptomatik olması yani Siğillerin görünmemesi ve cilt büyümesinin yeniden ortaya çıkması ihtimali yüksektir. Genel anti-viral bağışıklamayı uyaran Oral ajanlar (izoprinozin), virüslerin bulaşmasını durdurmak için kullanılabilir ve tıbbi tavsiye ve kontrol ile uzun süreli bir tedavi seyrinde kullanılabilir.

Önceden var olan displazi veya servikal kanserin tedavisi, özel jinekolojik, cerrahi veya Onkoloji bakımı gerektirir.cın1,cın2,cın3 şüpheli rahim ağzı patolojileri.Vajina içindeki Hpv genital Siğillerin tedavisinde ve rahim ağzı kanserine neden olabilecek yüksek riskli Hpv Tipleri ayırıcı tanıda ve Tedavisi önemlidir. Servikal Pup smear , Kolposkopi, servikal biyopsi, endo servikal küretaj ve leep , konizisasyon cerrahi işlemler hakkında detaylı bilgi için https://www.egejinekoloji.com/hpv_genital_sigil.html incelenmesi önerilir.

HPV tedavisinin sonuna kadar, eşimizin sağlığı için seks ve cinsel yakınlaşmadan uzak durulması önerilir.

HPV enfeksiyonunun önlenmesi

Günümüzde yüksek riskli tiplerin farklı kombinasyonlarına sahip aşılar artık mevcut. Ayrıca, HPV’ye karşı aşılama, kişiler için isteğe bağlı ve ücretli aşılar şeklinde birkaç yıldır aşılama şemasının bir parçası olmuştur. Aşı, yüksek riskli tiplere (16, 18) ve aşılanmış birey, rahim ağzı kanseri tarafından bilinen en tehlikeli komplikasyona karşı uzun süreli dirence karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır.

Tüm deneyimler, aşının güvenli ve etkili olduğunu doğrular. Şimdilik, aşılama için ücretli olarak kullanılabilir, ancak aşılama programı ücretsiz de genişletmek gerektiğini düşünmekteyiz. Cinsel yaşam başlamadan önce koruma geliştirilmelidir, ancak aşı bir yetişkin olarak daha sonraki bir yaşta etkilidir.

Tek eşli bir yaşam tarzı enfeksiyondan kaçınmanın önemli bir parçası olabilir, çünkü prezervatif kullanımı HPV önlemede diğer zührevi hastalıklardan daha az etkili olmakta. Hpv Kondylom geçişi temas eden her bölgeye geçer.

HPV enfeksiyonu belirtileri

HPV, özellikle semptomları olmayan erkeklerde semptomlara neden olmayabilir. Hpv taşıyıcısı olarak tabirlenir. Macaristan’da, test edilen genç yetişkinlerin %70’i HPV gösteriyor, ancak taşıyıcıların çoğunluğu asemptomatiktir yani gözle görünecek lezyonlar yoktur. HPV taşıyıcısıyla temas sonrası bulaşıcılarda lezyon çakabilir.HPV, çoğu viral enfeksiyonda ateş veya ağrı ile ilişkili değildir. Birçok durumda, enfeksiyon birkaç ay içinde vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından aşılacak ve hala uykuda olan HPV aktif hale fark edilmeden geçebilir. Semptomlar öncelikle bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda ortaya çıkar (hastalıklar, grip,stres, sigara).

HPV belirtileri gelişirse, virüsün türüne bağlı olarak ortaya çıkabilirler:

Viral siğiller-ellerin avuç içi, ayak tabanlarının siğilleri, sırt

Kondilom -Condylom – her iki cinsiyette iyi huylu genital siğiller.

Jinekolog doktor Mustafa Nuri ALİHANOĞLU ayrıca; Rahim ağzı yaraları; Servikal displazi-benign serviksin epitel lezyonları servikal kanserin prekanseröz bir durumu olarak kabul edilir.CIN1,CIN2,CIN3 ve rahim ağzı Kanseri yapabilir.

Serviks kanseri veya diğer epitel lezyonlarına neden olabileceğini belirti.

Kadınlarda, enfeksiyon sulu vajinal akıntıya neden olabilir, ancak bu belirli bir semptom değildir, virüse açıkça dikkat çekmez. Bir tarama testi olmadan, enfeksiyon öncelikle hastalar yakın bölgelerdeki siğil semptomları olan bir doktora başvurduğunda doğrulanır veya jinekolojik sitolojik bir çalışma, mutlaka şikayetleri içermeyen histolojik değişiklikleri gösterir. Hpv DNA testi yapılmalı , HPV tipi belirlenmelidir.

Opr. Dr. Mustafa ALİHANOĞLU;
HPV, hareketsiz olsa bile semptomların yokluğunda ciddi bir sağlık riski sunar. Asemptomatik, enfeksiyonun (hatta çoklu enfeksiyonların) daha sonra sonuç vermeyeceği anlamına gelmez. HPV testini gerçekleştirmek için doktorunuz tarafında yapılmalıdır.

Tedavisi Hpv virüsünün tipine ve yaygınlığına göre değişmektedir . 170 den fazla Hpv tipi vardır. Hpv ve siğil bulaştıktan sonra yayılma Ve tekrarlama eğilimli viral bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkün olmakla birlikte ciddi inatçı tekrarlama özelliği olan enfeksiyonlar olduğunu bilmekte fayda vardır. Özellikle genital siğiller ve genital Hpv tedavisinde uygulanan tıbbı ilaçlar yanı sıra crioterapi- siğil dondurma – siğil yakma- koterizasyon- lazerler uygulanabilir. Tedavi öncesi yapılması gerekenler ve tedavi sonrası yapılması gerekenler yapılırsa siğilin Tedavisi başarılı ve tekrarlaması düşük olur.

Kolposkopi Nedir ? Nasıl Yapılır?
Kolposkopi, rahim ağzı, vagina ve vulvanın aydınlatılmış ve büyütülmüş görüntüsünü elde etmek için kullanılan tanısal bir işlemdir. Bu işlemde çeşitli büyütme merceklerine sahip kolposkop adı verilen bir mikroskop kullanılır.

https://www.egejinekoloji.com/hpv_genital_sigil.html