İç turizm beklentileri karşılamadı

Turizm sektörünün en canlı olduğu yaz sezonu eylül ayıyla birlikte noktalanıyor. Yaz sezonunun turizmciler açısından nasıl geçtiğini değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, otellerin iç turizmde beklediği hareketlenmeyi yakalayamadığını belirtti. Gencer, “Aslında baktığımız zaman çok yoğun geçti gibi gözüküyor ama son tarihlere geldiğimizde çok verimli bir karlılık göremedik. Çünkü otellerde de yüzde 100- yüzde 90 gibi rakamlara ulaşamadık gibi gözüküyor” sözlerini kaydetti.

Konaklama fiyatları yerli turisti kaçırdı

Otellerin geceleme fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı yerli turistlerin farklı uygulamalar yoluyla daha uygun konaklama seçeneklerine yöneldiğini ve bu durumunda otellere olumsuz yansıdığını aktaran Gencer, “Çeşme’deki arkadaşlarla da konuşuyorum onlar da yüzde 100 doluyuz gibi bir yorum yapamıyor. Henüz otel doluluklarıyla ilgili rakamlar elimizde olmadığı için net veriler sunamıyorum. Ancak saha gözlemlerimizde durumun çok iyi olmadığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı. Pandemi dönemine kıyasla çok iyi bir sezon geçirdiklerini ifade eden Gencer, “Ama geceleme fiyatları çok yükseldi. Daha önce 100 TL olan otel şu an 2 bin TL. Yurt dışından gelen turiste bir problem yok. Ancak yerli turistten otel fiyatlarının yüksek olmasına ilişkin tepki alıyoruz” açıklamasını yaptı.

Otelde kalmıyorlar

Yerli turistin otelde kalmak yerine bazı konaklama uygulamalarını kullanarak daha uygun fiyata kalacak yer kiraladığını aktaran Gencer, turizm bölgelerindeki hareketliliğin ve yoğunluğun otellere yansımadığını söyledi. Otellerin bekledikleri doluluk oranına ulaşamamasından kaynaklı istihdamda da daralma olabileceğini belirten Gencer, “Şimdi bir otelde doluluk beklentisi yüzde 80 ve buna göre istihdam yaratılıyor. Ama yüzde 80 doluluk olmayacaksa, zarar edecekse bu sefer de çalışan sayısını azaltmak durumunda kalınıyor. Yani evet istihdama negatif bir etkisi var” açıklamasını yaptı.

Sektörde istihdam sorunu hep var

Otel doluluk oranlarının, turizm işçisi istihdamına etkisini değerlendiren Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev-Turizm-İş) İzmir Şube Başkanı Zöhre Aksüt, turizm sektöründe istihdamdan çok kayıt dışı çalışma sorunu olduğunu belirtti. Kayıt dışı çalışma sorunu nedeniyle işçilerin örgütlenmesinin ve hakkını aramasının da imkansız hale geldiği aktaran Aksüt, devletin bu durumu yakın takibe alıp, kayıt dışı çalıştırmanın önüne geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Güzelbahçe işçi arıyor

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, ilçenin turizm faaliyetleri ve istihdam sorununu değerlendirdi. İlçedeki otel sayısının azlığına dikkat çeken Başkan İnce, Güzelbahçe’nin günübirlik tatilcilerin uğrak noktası olduğunu belirtti. Yaz sezonunda kente yakın, ulaşımı kolay ve plajı olan bir yerde günübirlik tatil yapmak isteyenlerin Güzelbahçe’yi tercih ettiğini aktaran İnce, ilçedeki restoranların turizm kazancına ve istihdam sorununa dikkat çekti. İnce, “Sektör fiyat artışından etkilenmiş durumda. Ama yavaş yavaş dengeleniyor. Restoranlar daha yeni yeni kendisini toparlıyor. Ancak burada insanlar işçi çıkarmaktan çok istihdam edecek işçi bulamıyor. Bölgede restoranların hemen hemen hepsi nitelikli servis yapabilecek eleman bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Bir de düğün salonları gibi işletmeler var. Hepsi dışarıdan personel alıyor. İşçi bulamıyorlar” sözlerini kaydetti.

HABER/ Didar DEMİRCİ

Exit mobile version