Ekonomi

İhracat Destek Paketi başvuruları başladı! KOBİ’ler KGF destek paketinden nasıl yararlanacak?

2022 yılının gelmesi ile birlikte döviz kurlarında yaşanan dalgalı hareketlerin devam etmesi, hükümeti harekete geçirdi. Hükümet, yeni dönemde döviz karşılığı satış yapan ve ihracatçı firmalara yönelik geliştirmiş olduğu İhtiyaç Destek Paketi ayrıntılarını yayınladı.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenen İhracat Destek Paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığının konu ile ilgili yapmış olduğu çalışmaların sonlanması ile birlikte yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni dönem KGF kefaletli yatırımlara ilişkin destek paketlerini açıkladı.

Toplam 60 Milyarlık Destek Verilecek!

Yeni dönemde TL’nin değer kaybının önlenmesi amacı ile alınan tedbir kararlarından sonra, KOBİ’ler ile ilgili yeni destek kararları alınmaya başlandı. Bu kapsamda alınan kararlardan biri olan KGF, resmen yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan yeni dönem KGF paketinin içeriğinin, 60 milyar ödenekten oluştuğu bildirilmişti. Başvuruları başlamış olan KGF için ödenek dağılımı şu şekilde yapıldı:

  • Yatırım Destek Paketi: 25 Milyar
  • İhracat Destek Paketi: 25 Milyar
  • İşletme Gereksinim Paketi: 10 Milyar

Kadın Girişimcilere KGF Desteği!

Yeni dönemde yatırım yapmayı hedefleyen kadın girişimcilerin de 2022 KGF destek paketinden yararlanmasına karar verildi. Konu ile ilgili alınan karara göre kadın girişimciler için belirlenen KGF desteğinin ayrıntıları şu şekilde ilan edildi:

  • KOBİ Kadın Girişimci: Yüzde 90 kefalet oranı
  • KOBİ Dışı İşletmeler: Yüzde 80 kefalet oranı

İhracat Destek Paketinin Ayrıntıları Açıklandı!

İhracatçı olma potansiyeline sahip olan KOBİ’lerin de KGF desteğinden yararlanmasına karar verildi. Yeni dönemde KOBİ’lerin hem kendi bütçelerine hem de ülke bütçesine katkıda bulunmalarını desteklemek amacı ile geliştirilmiş olan ihracat destek paketine göre işletmelere, 6 ay ödemesiz en fazla 24 ay vadeden yararlanma imkânı tanındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanmış olan İhracat Destek Paketine göre işletmelerin faaliyet gösterdikleri alanlara ve işletme cirosuna göre farklı tutarlarda destekler verilmesine karar verildi. Bu kapsam verilebilecek en üst destek değeri, 25 milyon TL olarak belirlendi.