2024’ün ilk çeyreğinde faizlerin artmasına rağmen ihtiyaç kredisi hacmi 106 milyar lira artarak 1 trilyon 86 milyar liraya ulaştı. Bu durum, tüketicilerin borçlanmaya devam ettiğini gösteriyor.
Faizler artıyor, ihtiyaç kredileri büyüyor
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye çıkarması ve kredi faizlerinin yükselmesi, ihtiyaç kredisi taleplerini olumsuz etkilemesi bekleniyordu. Fakat bankacılık sektörünün kullandırdığı ihtiyaç kredisi hacmi, 2024’ün ilk çeyreğinde 979 milyar 592 milyon liradan mart sonu itibarıyla 1 trilyon 86 milyar liraya yükseldi. Bu da, 106 milyar liralık bir artışa tekabül ediyor.
İhtiyaç kredisi faizleri ne kadar?
2023’ün başında ortalama yüzde 30.04 olan ihtiyaç kredisi faizi, mart sonu itibarıyla yüzde 32.26’ya yükseldi. Bu artışa rağmen, ihtiyaç kredisi talebinde azalma gözlemlenmedi. Bankaların en düşük ihtiyaç kredisi faizi geçen hafta yüzde 3.89’a, en yüksek ihtiyaç kredisi faizi ise yüzde 6.99’a çıktı. Bu oranlar, ihtiyaç kredisinde en düşük yıllık maliyetin yüzde 86.8, en yüksek yıllık maliyetin ise yüzde 186.58 olduğunu gösteriyor.
Artışın sebepleri
İhtiyaç kredisi hacmindeki artışın sebebi olarak, enflasyonun yükselmesi ve artan fiyatlar nedeniyle hane halklarının ihtiyaçlarını karşılamak için krediye ihtiyaç duymaları gösteriliyor. Ayrıca, konut ve taşıt kredisi gibi diğer kredi türlerinde faizlerin daha yüksek olması da ihtiyaç kredilerine olan ilgiyi artırmış olabilir.