Ekonomi

İhtiyaç kredisi ve TL mevduat faizlerinde düşüş başladı

Merkez Bankası’nın verilerine göre, ihtiyaç kredisi faizleri 26 Ocak itibariyle yüzde 60,73 oldu. Bu, üç haftadır devam eden bir gerilemeyi işaret ediyor ve başlangıçtaki yüzde 63,4 seviyesinden 2,5 puanlık bir düşüş yaşandı. Taşıt kredisi faizleri de aynı dönemde yüzde 50,27’den yüzde 44,08’e geriledi. Konut kredisi faizleri ise yüzde 42,1’den yüzde 41,21’e düştü.

Kamu bankaları, özellikle tüketici kredilerinde ivme kaybının en büyük nedeni oldu. Politika faizi artışlarıyla birlikte kamu bankaları, öncelikle yüzde 70’in üzerindeki tüketici kredilerinde daralmaya gitti. Ocak başında küçülme azalsa da son haftada yine yüzde 14,72’lik bir daralma yaşandı.

Mevduat faizlerinde de düşüş

Geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan TL mevduat faiz oranları, yeni yıl ile birlikte bir miktar geriledi. Aralık 2023’te yüzde 53’e ulaşan vadeli TL mevduat faizleri, 26 Ocak itibariyle yüzde 49,61’e geriledi. Ortalama TL mevduat faizleri ise yüzde 46,36 seviyesinde bulunuyor.

Özetle, ihtiyaç kredisi faizlerindeki düşüş devam ederken, kamu bankalarının daralma politikası ve TL mevduat faizlerindeki hafif gerileme bankacılık sektörünün mevcut durumunu yansıtıyor.