EkonomiGenel

İhtiyaç sahibi tüm hanelere SGK desteği! Başvuru yapan herkes alabiliyor

İhtiyaç sahibi olan, geçinmekte sıkıntı çeken ve SGK kapsamına giren tüm hanelere karşılıksız devlet desteği yağmaya devam ediyor! Bu devlet desteklerinden biri olan Emzirme Ödeneği ile yeni doğum yapan annelere harçlık veriliyor, kişisel gider harcamalarına katkıda bulunuluyor. Peki Emzirme Ödeneği nasıl alınır? İşte detayları…

Resmi bilgilere göre Emzirme Ödeneği; doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe veriliyor. Kişilerin emzirme ödeneğinden faydalanabilmesi için, 4A’lı (SSK) çalışanları için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması gerekiyor.

4B’li (BAĞ-KUR) çalışanları için ise doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması ve prim borcunun olmaması gerekiyor.

2022 Emzirme Ödeneği Ne Kadar?

Emzirme ödeneği tutarına 2022 yılında enflasyonla birlikte zam da yapıldı. 2021 yılında 232 TL olan emzirme ödeneği, 2022 yılında 316 TL’ye yükseldi. Bu tutar 2019 yılında 180 TL, 2020 yılında ise 202 TL idi. Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl olarak kaydedildi.

SGK Destek Başvuruları

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların ödeneklerini almaları için kuruma talep dilekçesi verme şartı kaldırıldı. Emzirme ödeneği, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olarak ödeniyor.