İKÇÜ’de mobbing iddiası

ÖZEL/ Didar DEMİRCİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü eski Araştırma Görevlisi Dr. Deniz Yıldız Pehlivan ekip olarak hazırladıkları bilimsel makalenin yazarlar kısmına Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Öz Oyar’ın ismini birinci sırada yazmadıkları gerekçesiyle uzun süredir mobbinge uğradığını iddia etti. İKÇÜ Rektörlüğü ise bu iddiayı içeren şikayete ilişkin başlattığı incelemede soruşturmaya yer olmadığına kararına vardı. Tarafların bir biriyle ilgili karşılıklı şikayet ve soruşturma talepleri ise devam ediyor.

İddiasına göre araştırma görevlisi Pehlivan, araştırmasının sonucunu projenin yürütücü koordinatörü olan Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Öz Oyar’a sundu ancak uygun olmayan bir taleple karşılaştı.

İddiaya göre Oyar, Pehlivan’ın araştırmasına ve yazdığı makaleye hiçbir katkı sunmadığı halde adının araştırmayı yapan ekibin en başına yazılmasını talep etti. Bu talebi reddedilince de Pehlivan’a yönelik baskılara başladı.

 

SÜRGÜN EDİLDİ

İKÇÜ Rektörlüğüne, dekanlığa ve ilgili bölüme yazılan şikayet dilekçelerinde yer alan iddialara göre, Dr. Pehlivan’ın hazırladığı bilimsel makaleyi okuduktan sonra, adının makalenin en başında yer almasını isteyen Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Öz Oyar, isteği kabul edilmeyince araştırmanın bilimsel dergilerde yayınlanmasına da engel oldu.
Yine Pehlivan’ın şikayet dilekçesinde Öz Oyar’ın, makaleyi yayınlatmadığı gibi araştırmada kullanılmak üzere üniversite bütçesinden karşılanarak alınan pahalı cihazları da kilit altına aldığı öne sürüldü. Kilit altına alınan tail-flick, hot-plate ve rotarod isimli cihazları projesinde kullanmak için Pehlivan, 14 Mart 2022’de İKÇÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’ne 2200137862 sayılı yazıyla talepte bulundu. Ancak bu talebe cevap alamadı.

 

İNCELEME BAŞLATILDI, SORUŞTURMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ

Araştırmasına devam edebilmek ve makalesini yayınlatabilmek adına Pehlivan, 4 Ocak 2023’te İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Eser Öz Oyar’ı da şikayet eden bir dilekçe verdi. Dilekçesinde, 20 Kasım 2020’de yaptıkları araştırmanın proje yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. Eser Öz Oyar’a hazırladıkları makalenin son halini elektronik posta yoluyla gönderdiklerini belirten Pehlivan, Oyar’ın makalenin yazarları arasında en başta yer almak istediğini ve bu talebi reddettiklerinde de kendilerine mobbing uygulayarak araştırmayı hukuksuz bir şekilde sonlandırdığı ifadelerine yer verdi. Olayın bunlarla sınırlı kalmadığını da aktaran Dr. Pehlivan, rektörlüğe yazdığı dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Prof. Dr. Eser Öz Oyar 23 Kasım 2020 Pazartesi gününden bu yana, bana ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Yücel Kara’ya sistematik olarak sayısız baskı kurmaktadır. Anabilim dalı başkanımızın imza yetkisini kasti olarak kötüye kullandığı, resmi yazılar ve talepleri sebepsiz yere reddettiği veya yok saydığı apaçık ortadadır. Dahil olduğum akademik projelerimi yürütme aşamalarında, görevlendirme taleplerimde etik kurulu başvurularımda ve her türlü akademik çalışmamda anabilim dalı başkanı unvanını kullanarak engel olmakta veya tüm işlerimi sekteye uğratmaktadır. Şahsi menfaat sağlayacağı durumlara onay vermediğimiz için çok sayıda çatışmaların yaşandığına anabilim dalımızda görevli bütün öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri birçok kez şahit olmuşlardır. Prof. Dr. Eser Öz Oyar’ın mevcut gücünü ve pozisyonunu kötüye kullanarak sistematik olarak baskı, taciz, aşağılama, tehdit ve psikolojik şiddet uygulaması birçok açıdan sorun teşkil etmektedir. Rektörlüğünüzce bu durumların değerlendirilmesini ve atanacak muhakkiklere durumların analiz edilmesini talep ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.”

SORUŞTURMA AÇILMADI

Dr. Pehlivan’ın şikayetine ilişkin olarak 31 Ocak 2023’te Tıp Fakültesi’nin 23000012513 sayılı kararıyla inceleme başlatıldı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öz Oyar hakkında başlatılan incelemeyi Öz Oyar’a eşi ve eşinin yakın bir arkadaşının yürüttüğü iddiasını ortaya koyan Dr. Pehlivan, reddi muhakkik talebinde bulunuyor. Ancak bu talepi kabul edilmiyor.
Süreç devam ederken 16 Mart 2023 tarihinde İKÇÜ Rektörlüğünce Dr. Pehlivan’ın Tıp Fakültesinden üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne kadrosunun alındığı bildiriliyor. Başlatılan inceleme sonucunda ise Öz Oyar hakkında soruşturmaya gerek olmadığı sonucu çıkıyor.

ARAŞTIRMA İÇİN ALINAN CİHAZLAR ÇÜRÜMEYE Mİ TERK EDİLDİ?

Şikayete konu olan iddiaya göre adını makaleye yazdırmayı kabul ettiremeyince Dr. Pehlivan’ın araştırmasında kullandığı cihazları depoya kaldırtan Prof. Dr. Eser Öz Oyar’ın devletin parasıyla alınan cihazları çürümeye terk ederek kamu zararına sebep olduğu da ifade ediliyor.
Pehlivan her ne kadar 14 Aralık 2022’de İKÇÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’ne gönderdiği 2200137862 sayılı dilekçesinde bu cihazları talep etse de bir türlü cevap alamıyor. Pehlivan, yazısında cihazların Prof. Dr. Öz Oyar tarafından Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ait ortak kullanılan malzeme deposu dışında bir yerde kilit altında tuttuğunu iddia ediyor. Öte yandan aynı şikayet dilekçesinde Pehlivan, Prof. Dr. Öz Oyar’ın “cihazları sana kullandırmayacağım” diye tehdit ettiğini de öne sürüyor.

 

RAPORU KABUL EDİLMEDİ

Soruşturma süreci devam ederken bileğini kırdığı gerekçesi ile Dr. Pehlivan, 10 Mart 2023’ten 17 Mart 2023 tarihine kadar rapor alıyor. Ancak bu kez de Prof. Dr. Eser Öz Oyar, Tıp Fakültesi Dekanlığı’na 12 Mart 2023’te Dr. Pehlivan’ın aldığı raporla birlikte bir yazı gönderiyor. Söz konusu yazıda Pehlivan’ın Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi’nden aldığı raporun inandırıcı olmadığını belirterek, “İlgilinin taleplerinin uygunluğunun değerlendirilerek, raporun fen yönünden doğrulanması ve kabul olup olmayacağı konusunda takdirlerinizi Anabilim Dalı Başkanlığı’mıza yazılı olarak bildirilmesi hususlarını saygılarımla arz ederim” şeklinde bir talepte bulunuyor.

Prof. Dr. Öz Oyar’ın Dekanlığa gönderdiği yazı sonucunda Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğine 14 Mart 2023’te bir yazı gönderiyor. Söz konusu yazıda, Pehlivan’ın raporunun fenne uygun olup olmadığının değerlendirilmesi isteniyor. Ardından 29 Mart 2023’te de Dr. Pehlivan’a Doç. Dr. Agah Tekindal tarafından sağlık raporuyla ilgili bir yazı iletiliyor. Yazıda, raporun fenne uygunluğu hakkında karar verilebilmesi için İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kuruluna Dr. Pehlivan’ın şahsen müracaat etmesi isteniyor.
Radyolojik muayene edilmesi gereken ve o sırada hamile olduğu öne sürülen Dr. Pehlivan’ın raporu ise hakem hastanesi kararı olmadığı için işleme alınmıyor.

Öte yandan İKÇÜ Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhan Elmalı tarafından personel daire başkanlığına 17 Mart 2023 tarihinde gönderilen yazıda, Dr. Pehlivan’ın raporunun “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” in 7’inci maddesi gereğince 10 gün hastalık izni verilmesine onay veriliyor.

 

HAKSIZ ÜNVAN İDDİASI

Pehlivan’ın başta Rektörlük olmak üzere bir çok yetkili kuruma yazdığı şikayet ve dilekçelerde yer alan iddialara göre Prof. Dr. Öz Oyar, makalelerine adını yazanlara ise avantaj sağlıyor. İddiaya göre Prof. Dr. Eser Öz Oyar’ın adını makalelerine yazan iki araştırma görevlisi ise adeta ödüllendiriliyor. Her iki araştırma görevlisinin yazdığı makalelerin en başında Prof. Dr. Öz Oyar’ın ismi yer alıyor. Söz konusu bilimsel makalelerin sahibi olan iki araştırma görevlisinden birisinin 2547 sayılı Kanunun 39. Maddesi uyarınca 2022 Proje Yılı Erasmus+KA131 Staj Hareketliliği kapsamında yurt dışına gönderildiği diğer araştırma görevlisinin de İKÇÜ ile afiliye olan İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevlendirildiği iddiası yer alıyor.
Bu görevlendirmelerin her iki araştırma görevlisinin fazladan kazanç sağlamasına olanak tanıdığı iddia edilirken, bu kararlara Dr. Öğr. Üyesi Ali Yücel Kara’nın şerh koyduğuna da dikkat çekiliyor.

Haberde geçen tüm iddialar üzerine Prof. Dr. Eser Öz Oyar’a ulaşmaya çalıştık. Ancak, konuya dair ne mesajımıza ne de aramamıza dönmeyen Öz Oyar, haberin yayınlanmasının ardından bir tekzip metni ile iddiaları cevapladı. İşte o tekzip metni: Okumak için tıklayınız

Haberin yayınlanmasından sonra Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Öz Oyar tarafından hakkında yeni soruşturmalar başlatılan Pehlivan da yeni şikayetlerle mücadelesini sürdürüyor.

 

Exit mobile version