İki bakanlıktan ortak açıklama: En düşük emekli maaşı ne olacak? Fark ne zaman yatacak?

SSK ve Bağkur emeklilerine yapılan zam oranları yüzde 37.57, memur emeklilerine ise yüzde 49.25 olarak kesinleşmiş durumda. Şimdi gözler emekliye ek zam olan refah payı ve seyyanen zamlara çevrildi. “En düşük emekli maaşı ne olacak? Zamlı emekli maaşım ne zaman yatar?” gibi sorular gündemdeki sıcaklığını korurken, tüm bu hesaplamalara dair detaylar ortaya çıkıyor.

İşçi emeklilerine yüzde 37.57, memur emeklilerine ise yüzde 49.25’lik zam oranları netleşti. Özellikle asgari ücretin 17 bin TL olmasının ardından işçi emeklilerinin zamlı maaşlarının ne olacağı büyük bir merak konusu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilere seyyanen bir zam müjdesi vermesi, emeklilerin en büyük beklentisi haline geldi.

İki bakanlık aradaki farkı kapatmak için çalışma başlattı

İki bakanlık, Bağ-Kur ve SSK emekli maaşı ile memur emeklisi arasındaki yüzde 11.68’lik farkın kapatılması için ortak bir çalışma başlattı. Emekliye yapılacak zam için en dikkat çeken formül, tüm emekli maaşlarını yüksek zam oranına eşitlemek. Yani hem SSK’lı hem de Bağ-Kur’lu emeklilerin zam oranının yüzde 49.25’e tamamlanması masada. Hükümet yetkilileri, beklentilere karşılık çalışma başlatırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı farklı formüller üzerinde çalışıyor, Hazine ve Maliye Bakanlığı ise maliyet hesaplaması yapıyor. Refah payı ile ilgili son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

En düşük emekli maaşı ne olacak?

Yalnızca refah payı değil, en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 liranın da yükseltilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Bu noktada yasal düzenlemeler gerekecek. Bürokratlar, en düşük emekli aylığı alanlarla ilgili iki farklı formül üzerinde duruyor. Devreye girecek olan formül, seyyanen zam artı oransal zam olacak. Seyyanen zam, kök ücreti düşük olan SSK ve Bağ-kur emeklilerini etkileyecek. 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alanlar içinse oransal zam yapılması öngörülüyor. Her iki formülle de en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liradan 10 bin liranın üzerine çıkarılması bekleniyor.

Bu hafta hesaplara yatmaya başlayacak

Zamlı maaşların ne zaman hesaplara yatacağına dair kararın önümüzdeki hafta verilmesi bekleniyor. Bu durumda SSK emeklilerinin 17-26 Ocak, Bağkur emeklilerinin de 25-28 Ocak’ta aylıklarını refah payıyla birlikte alması öngörülüyor. Ancak yetişmezse sonradan fark olarak hesaplara yatırılacağı belirtiliyor.

 

Exit mobile version