GündemSağlık

İki Doz Aşı Sonrası Covid-19’dan Ölen Var Mı?

Salgın etkisini sürdürmeye devam ederken en büyük umut aşılama oranının artması. Biraz olsun rahatlama sağlayan aşılamayla ilgili bir Twitter sayfası tarafından öyle bir iddia ortaya atıldı ki..

Corona virüsü aşısı nasıl bu kadar çabuk bulundu? - Sağlık son dakika haberler

8 Temmuz 2021 tarihinde bir Twitter sayfası yaptığı paylaşımla kafaları karıştırdı. paylaşımda ikinci doz aşısını olanların Covid-19’a yakalandıkları ve hatta öldükleri iddia edildi. Paylaşımda “AŞI HASTALIĞI VE BULAŞMAYI ENGELLER”MİŞ⁉️ 1-Aşı olduktan sonra neden maske ve mesafe kuralı var⁉️ 2-2.faz aşılarını olanların bile Covid-19’a yakalanması hatta ölmesi nasıl mümkün oluyor⁉️ 3- #asımağdurları önemsiz bir ayrıntı mı⁉️ 4- Bu bu nedir bu?” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan aşılar etkili mi?

The New England Journal of Medicine’de çıkan bir makalede Pfizer-BionTech aşısının Covid-19 virüsünün Alpha ve Beta varyantlarına karşı etkililiği incelenmiş. Elde edilen bulgulara göre, aşının hastalığı ağır geçirmede veya hastaneye yatışlarda %97,4 oranında etkili olduğu saptanmış.

British Medical Journal’da yayınlanan bir yazıda ise dört bağlamda aşıların etkililiği incelenmiş. Buna göre, delta varyantı açısından hastalığı kapmaya etkisi %13,3, bulaşmaya etkisi %84,8, ağır şekilde hastalanmaya etkisi %61,1 ve ölümlere etkisi %93,2 olarak saptanmış. The Lancet’te yer alan İsrail merkezli bir çalışmada ise alfa varyantı karşısında ikinci dozdan yedi gün sonra için hastalığı kapmaya etkisi %95,3, ağır şekilde hastalanmaya etkisi %97,5 ve ölüme etkisi %96,7 olarak ölçülmüş.

İki doz aşıya rağmen covid19’dan ölen oldu mu?

Covid-19 aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? - BBC News Türkçe

İki yıldır hayatları durma noktasına getiren pandemi Dünya gündeminden düşmemeye devam ediyor. Aşılarla ilgili sansasyonel haberler her gün gittikçe artıyor. Yapılan paylaşımlara da hazırlanan haberlere de özenle yaklaşmak gerektiğini söyleyebiliriz. Konu sağlık ve tüm dünyayı etkisi altına alan salgın olunca doğru bilgiler verebilmek önemli hale geliyor.

The Guardian’da 30 Nisan 2021 tarihinde yer alan bir habere göre, Covid-19 aşısı olmasına rağmen hayatını kaybeden çok az sayıda insan var. Haberin devamında ise ölenlerin oldukça yaşlı ve zayıf olduklarını ve ölümlerinin aşının etkisini göstermeden gerçekleştiği belirtiliyor. Verilen bilgiye göre, 8 Aralık 2020 ile 10 Mart 2021 tarihi arasında 52 binden fazla insan hastaneye yatmış. Bunlardan 3,598’i birinci doz aşılarını, 140’ı ise ikinci doz aşılarını olmuş. Bunların %71’i ise aşının etkisini göstermesi beklendiği 15 günlük sürenin öncesinde gerçekleşmiş. Devamında ise, 52 binden fazla hastanın arasından sadece 526’sı üç haftalık süreden sonra hastalığa yakalanmış ve bunlardan 113 tanesi hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybedenler ise çok riskli kategorisinde yer alan kişiler.