İki doz aşı vurulan herkesi ilgilendiriyor: 5-6 ay sonrası için flaş açıklama!

Türkiye’de aşılama devam ediyor. İkinci doz aşı 28 milyon 764 bin 367 kişiye uygulandı. Aşı uygulanan vatandaşlar aşının koruyuculuğunun ne zaman biteceğini merak ediyor. Bu kapsamda açıklamada bulunan Türk Yoğun Bakım Derneği eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, “Aşısız ne demek? Kişi aşı hiç olmamış, ya iki doz aşı olmuş ama üzerinden 5-6 ay geçmiş koruyuculuğu bitmiş ya da iki doz aşı olmuş ama üzerinden 15 gün geçmeden hastalığa yakalanmışlar.” İfadelerini kullandı.

Artan vaka sayıları endişeleri arttırırken Prof. Dr. İsmail Cinel vakalar ve hastaneye yatışlar hakkında değindirmelerde bulundu. Hürriyet’in haberine göre, servise yatanların da yoğun bakımlara yatanların da yüzde 95’inin aşısız olduğunu söyleyen Cinel, aşı olduktan sonra virüse yakalanalar için “Aşısız ne demek? Kişi aşı hiç olmamış, ya iki doz aşı olmuş ama üzerinden 5-6 ay geçmiş koruyuculuğu bitmiş ya da iki doz aşı olmuş ama üzerinden 15 gün geçmeden hastalığa yakalanmışlar.

Şimdi tüm Türkiye’de bu rakamları net olarak çıkarabilmek için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldık. Bu izinle birlikte yoğun bakım ve servislerde yatanların aşılı-aşısız oranını çıkaracağız.” İfadelerini kullandı.

Daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı

Aşı ile beraber hastaneye yatışların azaldığını vurgulayan Cinel, “Şu anda vaka sayısı 25 binken daha fazla yoğun bakım hastası olması lazımdı. Ama sayı yaklaşık 600-700 civarı. 2’nci pikte 33 bin vaka varken hasta sayısı 6 binlerdeydi” açıklamasında bulundu.

Dördüncü pikteyiz

Delta varyantına ilişkin de konuşan Cinel, “Şu anda 4’üncü pikteyiz. Diğer piklerden farklı olarak delta varyantı ile karşı karşıyayız. Deltadaki sayıları ikinci, üçüncü pikle kıyasladığımızda, hastaneye ve yoğun bakımlara yatışlar daha az. Bunun en önemli nedeni de aşı.” dedi.

Exit mobile version