GündemManşet

İki doz aşısını yaptırmayanlar dikkat!

Uzun süredir salgın ve kısıtlamaların etkisiyle bunalan insanlar yaklaşık 9 gün sürecek olan bayram tatili için rezervasyonlarını yaptırdı. Tatil beldelerinde doluluk oranları %100’e yaklaştı. Yine de Bir yandan pandeminin devam ettiğini hatırlatan uzmanlar son dakika haberiyle dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Türkiye’de koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 62 milyon 402 bin 765’e ulaştı. İstanbul’da 11 milyon 383 bin 732, Ankara’da 5 milyon 89 bin 495, İzmir’de ise 4 milyon 188 bin 650 doz aşı yapıldı. Son 24 saatte ise 229 bin 582 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 918 kişinin testi pozitif çıktı, 35 kişi hayatını kaybetti, iyileşen sayısı ise 5 bin 84 oldu.

Tatile gidecekler mutlaka iki doz aşı olmalı

Aşılama oranının artması salgının seyriyle ilgili büyük önem taşıyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, (TÜSAD) bayram tatilinde kalabalık ortamlarda bulunacaklar için iki doz aşı yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Onur Turan, çift doz aşılamanın tamamlanmasının virüsün varyantlara karşı daha çok koruyacağını ve toplumsal bağışıklığı arttırarak hastalanma riskini azaltacağını söyledi.

Salgın devam ediyor!

Her ne kadar aşılama oranının artması ve kısıtlamaların kalkması umut verici de olsa salgının hala sürdüğünü unutmamak gerek. Rehavete kapılmadan maske mesafe ve hijyen kuralına uymak hayati önem taşıyor. TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Onur Turan, “Aşı ayrıca bulaş riskini aza indirgeyecektir” diyen Turan, “Sağlıklı ve mutlu bir tatil süreci geçirmemiz için, çift doz aşımızı yaptırmalı, maske, mesafe, hijyen kurallarına da mutlaka uymalıyız” diye konuştu.

“Delta varyantı, şu ana dek tanımlananlar içerisinde en hızlı ve kolay bulaşabilen varyant. Bu nedenle yurt dışından gelen turistlerin çoğunlukta bulunduğu, kalabalık otel ve konaklama yerleri Kovid-19 açısından riskli ortamlar olabilir.” diye konuşan Turan, tatil için daha izole ve sakin yerlerin tercih edilmesini tavsiye etti.