İkinci el araba almak isteyenler sakın beklemeyin: Açıklama yapıldı!

Döviz kurlarındaki yükselişin araba fiyatlarını nasıl etkileyeceği merak ediliyordu. Söz konusu artış hemen araba fiyatlarına yansımadı. Ancak önümüzdeki günlerde araba fiyatlarına zam beklenildiği öğrenildi.

Türkiye’de döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle araba almak isteyen vatandaşlar sık sık fiyat araştırması yapıyorlar. Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre, Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın artan döviz kurları ve yaşanan çip krizi nedeniyle sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında artış yaşanacağını söyledi.

İkinci el araba almak için çok doğru bir zaman

Yalçın konuya ilişkin açıklamalarında, “Kur artışı nedeniyle sıfır kilometre araç fiyatlarının Ocak 2022’ye kadar yüzde 12 artacağını öngörüyoruz. Ekonomik nedenlerden ötürü tüketiciler ikinci eldeki ihtiyaçlarını bir miktar ötelemişti. Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarındaki talebin kademeli olarak artacağını öngörüyoruz. Bu durum da doğal olarak ikinci el araç fiyatlarını bir miktar artıracak. Dolayısıyla şu anda ikinci el araç almak için çok doğru bir zamandayız.” İfadelerini kullandı.

Ay sonu geldiğinde zam kaçınılmaz oluyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Genel Koordinatörü Dr.Hayri Erce de, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Erce markaların kur artışını fiyatlara hemen yansıtmadığını söylediği açıklamasında,” Ay sonu geldiğinde, kurdaki yükselişle artan maliyetler katlanılamaz seviyeye geldiğinde, zam da kaçınılmaz oluyor. Rekabetin yoğun olduğu bu sektörde, markalar o günkü stratejisi, stoğu ve pazar payı hedefine bağlı olarak farklı oranlarda fiyatları güncelliyor” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde yaşanan çip krizine de değinen Erce, “Çip bulunurluğu da burada etkili olacak. Ancak çip krizi gevşese bile bu yüksek kur gidişatı ve faizin yüksek olması talebi eninde sonunda olumsuz etkileyecek. Öte yandan talep konusunda yanlış bir algı var. Araç olmadığı için bir tüketici 10 bayi birden gezebiliyor. Bu da talebin çok yüksek olduğu algısı yaratıyor. Arz biraz arttığında, bayileri ziyaret eden tüketici ihtiyaçlarını giderdiğinde, iş realitesine dönecek.” Açıklamasını yaptı.

Exit mobile version