Ekonomi

İkinci el araba fiyatları sonunda düştü! İkinci el arabalarda düşüş devam edecek mi?

2020 yılında corona virüsü pandemisinin de etkisi ile her ay önceki aya göre artış gösteren ikinci el araba fiyatlarının, 2020 Aralık ayında düştüğü öğrenildi. Aralık ayı satışı verilerine göre, satışlarda fiyatlar yüzde 1’e yakın düştü. Peki, ikinci el arabalarda düşüş devam edecek mi?

Araba almak isteyen vatandaşlar 2020’de artan fiyatlar nedeniyle sitem ediyordu. Pandemi nedeniyle 0 araçlardaki stok sıkıntısı, ikinci el araçlarda talebe neden olmuştu. Artan talep nedeniyle ikinci el araba fiyatları pandemi dönemi ve sonrasında sürekli artış gösterdi. Ancak Aralık ayında flaş bir gelişme yaşandı. sahibinden.com’un Aralık ayı satış verilerine göre yüzde 1’lik düşüş yaşandı.

Öta yandan Aralık ayında marka model sıralamasında, Volkswagen Passat’ı, Renault Clio, Opel Astra, Renault Megane ile Ford Focus oldu. En çok ilanı verilen arazi/ SUV- pick-up markası ise yine Nissan oldu.

en çok beyaz, siyah, gri, gümüş gri ve kırmızı renkli; yakıt türü dizel ve model yılı 2015 olan otomobillere ait ilanlar verildi. Tüm ilanlar arasında, araçların yüzde 37’si 0-100 bin kilometre aralığında yer aldı. Otomobil ilanlarının yüzde 24,8’i 50 bin – 100 bin TL aralığında satışa sunuldu. Bu, toplam ilanlar içinde en yüksek pay olarak belirlendi.

Ortalama bakıma süresi 10 dakika 2 saniye

Araba ilanlarına bakan vatandaşlar, Aralık ayında sırasıyla en çok Volkswagen, Renault, BMW, Mercedes Benz ve Opel marka otomobillerle ilgilendi. İlanlar saat 22:00-23:00 aralığında incelenirken, ilanlara ortalama bakılma süresi 10 dakika 2 saniye oldu.

En çok bu araçlar görüntülendi

2020 Aralık ayında 50 milyon TL’lik Bugatti Chiron, 14,5 milyon TL’lik Lamborghini Aventador Roadster ve 29,5 milyon TL’lik Mercedes Maybach aralık ayında en çok görüntülenen ilk 3 otomobil ilanı oldu.

En çok ilan verilen renkler

İlana verilen otomobiller n çok beyaz, siyah, gri, gümüş gri ve kırmızı renkli; yakıt türü dizel ve model yılı 2015 oldu. Arabaların yüzde 37’si 0-100 bin kilometre aralığında yer aldı. Otomobil ilanlarının yüzde 24,8’i 50 bin – 100 bin TL aralığında satışa sunuldu.

İkinci el araba fiyatları düşüşe devam edecek mi?

Otomotiv fiyatlarının üretimi hızlandırması ve sıfır araçların piyasaya girmesiyle birlikte, piyasa rahatladı ve araba fiyatları düşüşe geçti. Ancak araba satış yetkilileri fiyatların daha fazla düşmeyeceği görüşünde. İkinci el otomobil alım satımı yapan firma sahibi Egemen Kurtçu tarafından yapılan açıklamada, “İkinci el piyasası şu an araç almak isteyenler için en doğru zaman. Sıfır araçlar ülkeye girmeye başladı. Geçen ay 90 TL’ye sattığımız bir araç bu ay 82 bin TL’ye düştü. Yüzde onluk bir düşüş söz konusu. Ancak daha fazla düşeceğini de düşünmüyorum” ifadeleri kullanıldı.