Ekonomi

İkinci el araç piyasasında, herkesi şaşırtan gelişme: Araç fiyatları düşüyor! Hangi araç, ne kadara satılıyor? 2022 güncel ikinci el otomobil fiyatları

2021 yılının kasım ayından itibaren yükselişe geçmeye başlayan döviz kurları ve altın piyasası hem sıfır kilometre araçların hem de ikinci el araçların yüksek seviyelerde zamlanmasına sebep olmuştu. Yeni dönem ile birlikte ÖTV indirimi devreye girmiş olsa da piyasaların dalgalı hareketlerine devam ediyor olması, araç fiyatlarının satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yaşanmamasına sebep oldu.

2022 yılına girilmesi ile birlikte ekonomi piyasalarının olumsuz gelişmelerine, bir de çip krizi ve pandemi gibi faktörler etkilendi. Bütün bu gelişmelerden oldukça etkilenen otomotiv sektörü hem yeni araç üretmekte hem de mevcut araçların alıcı bulmasını sağlamakta zorlanmaya başladı.

Yeni dönemde araç sahibi olmanın hayalini kuran milyonlarca vatandaş, sektör içerisinde yaşanan olumsuz gelişmelerden sonra, bu hayallerini ertelemek zorunda kaldı. Ancak bu hafta itibari ile otomotiv sektöründe yaşanan bazı gelişmeler, ikinci el araç piyasasında fiyatların düşeceği yönünde sinyallerini verdi. Peki, hangi araç kaç paraya satılıyor? Araç fiyatları ne kadar düşecek?

Araçlar 39 Günde Satılamıyor!

Son dönemde otomotiv sektöründe ve diğer ekonomi piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmeler, vatandaşların alım güçlerinin iyice düşmesine sebep oldu. Alım gücü düşen vatandaşlar, ikinci el araçları dahi rahatlık ile satın alamayacak duruma geldiler. Bu durum, ikinci el araç satışa piyasasına direkt olarak yansıdı.

Tamamladığımız hafta içerisinde, ikinci el araç piyasasında yapılan araştırmalara göre alıcı bulmak üzere ilana konan bir aracın satılma süresi ortalama 25 gün iken, olumsuz gelişmelerden sonra bir aracın ortalama satış süresi 39 güne kadar yükseldi.

Araç Fiyatları Düştü!

İlanda kalan araç sayısının artması hem satıcı hem de alıcıyı zora sokmaya başladı. Bu neden ile fiyatlarda indirim yapmaya başlayan satıcılar, ikinci el araç piyasasında fiyatların bir anda değişmesini sağladılar.

İkinci el araç piyasasına yapılan araştırmalara göre son dönem araçların satış fiyatlarının ortalama olarak yüzde 15 ile yüzde 18 arasında düştüğü anlaşıldı.

En Çok Satılan Araçlar!

İkinci el araç piyasasında en çok talep edilen araçlar şu şekilde:

  • Renault Megane 1.5 DCI Touch
  • Fiat Egea 1.3 MultiJet Easy
  • Ford Focus 1.5 TDCI Trend X
  • Toyota Corolla 1.5 Dream
  • Renault Clio 1.0 TCe Touch