İkinci El Otomobil Fiyatları Son 24 Saatte Yüzde 11 Arttı!

Sıfır otomobil fiyatlarındaki artış devam ederken ikinci el piyasası da son iki yıldır olduğu gibi artmaya devam ediyor. Öyle ki 41 bin ikinci el araca ait ilan, sadece son 24 saatte yaklaşık olarak ortalama yüzde 11 yükseldi. Sektör uzmanları, artışın nedeninin ÖTV düzenlemesi olduğunu öne sürüyor.

Türkiye’de otomotiv sektöründe fahiş artışların olduğu herkes tarafından biliniyor. Özellikle döviz etkisi ve pandeminin üretimi aksatmasıyla sıfır araçlara ulaşmanın neredeyse imkansız hale geldiği bir dönemde, ikinci el otomobil fiyatları da daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Yapılan son araştırmalar, sadece son 24 saatte 41 binden fazla ikinci el aracın fiyatına yaklaşık yüzde 11 zam geldiğini gösteriyor.

Kasım ayının otomotiv sektörü için zorlu geçti. Sıfır otomobil fiyatlarına neredeyse 3 zam birden geldi. Zamlar dolayısıyla ÖTV dilimi değişen araçlardaki fiyat artışı ise daha da yüksek oldu. İkinci el piyasası ise artık fırsatçıların avucunu ovuşturur oldu. Zira popüler araç satış sitelerinde akıl almaz fiyatlar mevcut. Sektör kaynakları, yaşanan olayların başlıca nedeni olarak ÖTV sistemini gösteriyor.

Yukarıda, herkes tarafından sıkça kullanılan bir sitede paylaşılan bir ilanı görüyorsunuz. Aracın modeli 2020 Renault Clio (Icon). Anladığımız kadarıyla, araç satın alındıktan sonra pek kullanılmamış. Sahibi, bu araç için 483 bin 500 TL’lik ilan koymuş. Renault’un internet sitesinde yaptığımız incelemede ise sıfır modelin 355 bin TL’lik fiyata sahip olduğunu görüyoruz. Buna benzer bir durum, Volkswagen Golf’te de var. Siteyi kullanan kullanıcılardan biri, Golf marka aracını tam 900 bin TL’den satışa koymuş durumda. Aracın Volkswagen’in kendi internet sitesindeki fiyatı ise 585 bin TL.

ÖTV sistemine yeni düzenleme isteniyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre dolar kurundaki yaşanan sık değişiklik, sıfır araç fiyatlarını olması gerekenden daha fazla artırıyor. Çünkü araç fiyatındaki kur artışı, ÖTV yüzdesini 50’den yüzde 80’e çıkarabiliyor. Bu da 60 bin TL gibi cep yakan ekstra zamlara yol açabiliyor. İşte bu durum da tam olarak ikinci el fırsatçılarına yarıyor. Yapılan açıklamalara göre ÖTV dilimlerine yeni bir düzenleme yapılır ve yüzde 60 gibi yeni kademelere getirilirse, fiyat artışları aşağıya çekilebilir.

Exit mobile version