İklim çöküşü başladı!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim çöküşünün başladığını duyurdu. Dünya Meteoroloji Örgütü’de (WMO) bu yazın yaşanılan en sıcak yaz olduğunu doğruladı.

İklim değişikliğinin ana sebebi ne?

Yapılan araştırmalara göre; küresel iklim değişikliğinin ana sebebi sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda gözlenen artış. Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların kullanılması iklim değişikliğini tetiklemekte.

İklim değişikliğinin etkileri neler?

Toplumda iklim değişikliğinin yalnızca kuraklığa ve susuzluğa sebep olacağı gibi bir algı mevcutken, iklim değişikliği seller, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar, fırtınalar gibi hava olaylarıyla da kendisini göstermektedir.

İklim değişikliğine müdahale için önemli bir anlaşma: Paris anlaşması nedir?

2015 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında imzalanan Paris Anlaşmasını, 191 ülke onayladı. Paris Anlaşması ile beraber ilk kez küresel ölçekte anlaşmaya taraf ülkeler sera gazı emisyonu azaltımı yapacakları konusunda taahhütte bulunmuşlardır.

Anlaşmaya taraf olan ülkeler, ne kadar sera gazı azaltacağına dair taahhüdü kendileri belirliyor. Paris Anlaşması, ülkelerin kendi belirledikleri miktarı temel alıyor ve anlaşmaya taraf ülkeleri her beş yılda bir bu taahhütlerini iyileştirmeye davet ediyor.

Anlaşmanın amacı ne?

Paris Anlaşması’na taraf olan ülkeler, iklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlıyorlar.

 

Exit mobile version