Gündem

İklim değişikliği Ege Bölgesi’ni tehdit ediyor

Küresel ısınmanın etkileri Türkiye’nin değişik bölgelerinde kendisini hissettirmeye devam ediyor. Ege Bölgesi’nde yapılan bir araştırma, bölgedeki sıcaklık ortalamasının önümüzdeki 10 yılda en az 2 derece artacağını ortaya koydu.

Araştırma, İzmir Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mohammad Vaheddoost ve Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari tarafından yürütüldü.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Ege Bölgesi’nde 1973 ile 2020 yılları arasında ortalama sıcaklık 0,20-0,35 santigrat derece arttı. Bu artış, önümüzdeki 10 yılda en az 2 derece daha sıcaklık yaşanacağını gösteriyor.

Daha sıcak hava, orman yangınlarını artıracak

Daha sıcak havanın, bitkilerin daha çok sulanmaya ihtiyacı olacağı, ormanlık alanların daha kurak olacağı ve dolayısıyla orman yangınlarının artacağı anlamına geldiği belirtiliyor.

Ayrıca, akarsuların azalacağı, barajlardaki su seviyesinin düşeceği ve bu nedenle enerji üretiminde ve içme suyunda sıkıntı yaşanabileceği ifade ediliyor.

Su yönetiminde daha yenilikçi adımlar şart

Yeryüzünün yüzde 70’inden fazlasını suyun kapladığını, en kötü durumda deniz suyunun arıtılarak kullanılabilir su elde edilebileceğini ancak bunun doğanın dengesini etkileyecek bir yöntem olduğunu dile getiren Vaheddoost, su yönetimi konusunda daha yenilikçi, modern ve ileri görüşlü adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

Kuraklık probleminin su kıtlığına dönüşmemesi için karar vericiler harekete geçmeli

Kuraklık probleminin su kıtlığına dönüşmemesi için karar vericiler tarafından konunun ele alınması gerektiğine değinen Vaheddoost, su kaynaklarının tasarruflu kullanımı açısından suyun şebekeye iletilirken Türkiye’de ortalama yüzde 30 oranında bulunan kayıp ve kaçakların önlenmesinin de etkili olabileceğini kaydetti.

Vaheddoost, sözlerini “Halen baktığımızda vaktimizin olduğu ancak konuyla ilgili bir şeyler yapmazsak ileride ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğumuz sonucuna vardık” diyerek tamamladı.