Gündem

İlaç fiyatları kur farkına yenik düştü! Hastalar alternatif arayışında

Döviz kurlarının sürekli artıyor olması ilaç konusunda sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Birçok hayati ilaç bulunamıyor. En son İsviçre merkezli büyük bir ilaç firması 14 ilacın daha Türkiye satışını durdurduğunu açıkladı.

Türkiye’de kur sıkıntısı kaynaklı ilaç krizi derinleşiyor. İsviçre merkezli büyük bir ilaç firması, kur farkı nedeniyle 14 ilacın Türkiye’ye satışını durdurdu. Epilepsi, Alzeimer ve göz tansiyonu gibi kritik hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçların bulunmaması hastaları mağdur etti.

14 ilacın satışı durduruldu

Kur farkı nedeniyle ilaç fiyatlarını güncelleyemeyen ilaç firması, Türkiye’ye 14 ilacın satışını durdurdu. Bu durum, epilepsi, Alzeimer ve göz tansiyonu gibi kritik hastalıkları olan hastaları mağdur etti.

Hastalar mağdur

Epilepsi hastası bir vatandaş, “Nöbet geçirme riskiyle karşı karşıyayız. İlacımı bulamıyorum, alternatif bir tedavi yöntemi de yok” dedi. Alzeimer hastalarının da ilaç bulamadıkları için mağdur olduğu belirtildi.

Eş değer ilaç bulunamayabiliyor

Durdurulan 14 ilacın 8’inin piyasada eş değeri ve alternatifi olduğu söyleniyor. Ancak migren, epilepsi ve Alzeimer hastalığında kullanılan bazı ilaçların bir alternatifi bulunmuyor.

Bakanlık çalışma yürütüyor

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ilaç krizinin çözümü için çalışma yürüttüklerini açıkladı. Yetkililer, ilaç firmalarıyla görüşmelerin devam ettiğini ve sorunun en kısa sürede çözüleceğini bildirdi.