Dünyaca ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Ayasofya Cami’sinde bulunan İmparatorluk Kapıs’nın tahrip edilmesinden sonra açıklamalarda bulundu. Bizim burayı fethettiğimizi söyleyen ünlü tarihçi tüm dünyanın gözünün burada olduğunu, burayı korumak için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğini ifade ederken bunun bir namus meselesi olduğunu açıklamalarına ekledi.
İmparatorluk Kapısında Tahribat
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya’da bulunan imparatorluk kapısındaki ahşap madalyonun olağan süreç ile tahrip olduğunu ve ufak bir dokunmayla kapının o hale geldiğini söylemişti. Bu açıklama sonrasında ünlü tarihçi İlber Ortaylı bu olaya tepki gösterdi.
Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan ünlü tarihçi, duruma oldukça tepki gösterdi. Yaptığı açıklamada olayın müfettiş sorgulamasını aştığını, İmparatorluk Kapısı denmesinin bazı kesinleri rahatsız etmiş olabileceğini söyledi.
Sorumluların Bulunamamasına Anlam Veremedi
Katıldığı programda açıklamalar yapan İlber Ortaylı, İmparatorluk Kapısının tahrip edenlerin tespit edilememesine anlam veremedi. Ayasofya’nın 24 saat boyunca kameralarla izlendiğini ancak yine de sorumluların tespit edilmemesinin anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi.
‘Bu Bir Namus Meselesi’
Dünyaca ünlü tarihçi İlber Ortaylı, imparatorluk kapısının Ayasofya için önemiden bahsetti. Kapının doğruca kilisenin emperyalist kısmına açılıdığını ve bu kapının tunçtan yapıldığı için çok ağır olduğunu ifade etti. Anlık bir olay olamayacağını ve sorumluların derhal tespit edilip kanun karşısında hesap vermeleri gerektiğini söyledi. Burayı bizim fethettiğimi söyleyen tarihçi, burayı korumanın bizim sorumluluğumuzda olduğunu ve bunun bir namus meselesi olduğunu sözlerine ekledi.
Güvenlik Zaafiyeti Yok’
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Genel Müdürlük birlikte bir açıklama yaptı. Ayasofya’nın milletin ve devletin bir sembolü olduğu, 154 güvenlik kamerası ve 68 güvenlik personeli ve turizm polisi ile en üst düzeyde, titizlikle korunduğu açıklandı. Yaşanan tahribatın bir güvenlik sorunu sebebiyle olmadığı açıklandı. Ayasofya’nın 1484 yıldır ayakta olduğu ve geleceğe de aynı ihtişam ile taşınacağı yapılan açıklamalar arasında yer aldı. Ayasofya’nın bir dünya mirası olduğu, yılda 40 binden fazla ziyaretçisi olduğu açıklanırken, Fatih Sultan Mehmet’in bir emaneti olduğu söylendi.