İlber Ortaylı Manisa’da kendi zeytininin hasadını yaptı

Manisa Kırkağaç’ta yaklaşık 2 sene önce Öveçli Mahallesi’nde 10 dönümden oluşan zeytinlik alan ve sıkça buraya gelip zaman geçiren ünlü tarihçi İlber Ortaylı kendi zeytinini hasat etti.

“Zeytinliklerimizi korumamız lazım”

Ortaylı konuyla ilgili şunları söyledi:

“Manisa Kırkağaç’tayız. Çok küçük bir zeytinliğim var ama anlamı büyük. Burası çok çalışkan bir zeytin bölgesi. Ülkemizin ihracat şampiyonu. Akdeniz’de de öyle olacak inşallah. Ülkemizde zeytinciliği kurtarmak için herkesin yediği zeytine sahip olması gerekli. Bundan 10 yıl önce ABD, Rusya’daki ortalama bir insanın dahi tanımadığı fakat ansiklopediden öğrendiği zeytinyağı bütün sofralara giriyor artık dünyada. Çok kıymetli, gerçekten altın suyu. Bunu idare etmemiz lazım. Zeytinliklerimizi korumamız gerekli.
Ben zeytinci değilim ama zeytini seviyorum. Şuursuz bir şekilde yapılanmaya, turizmin getirmiş olduğu lüzumsuz tesislere karşı zeytin ziraatını daha korumak mühimdir. Zeytinliklere sık sık özel izin çıkartılıyor ve yapılaşma başlıyor. Ardından kesiliyor ve tekrar başlıyor. Yaklaşık 2 sene önce geçilen zeytinlik mıntıkasında binalar görülüyor. Maalesef bu hazin bir görüntü. Daha da ziyana sokacak bizi.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version