İlde koronavirüs alarmı: Hastaneler ve yoğun bakımlar doldu!

Koronavirüsle mücadele devam ederken, vaka sayıları da her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve uzmanlar aşı olmayan vatandaşların aşılarını yaptırması konusunda uyarılarda bulunuyor. Vaka sayılarının arttığı Diyarbakır’dan kötü haber geldi. İlde hastaneler ve yoğun bakımlar doldu. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Ameliyatlar durduruldu, neredeyse bütün sağlık hizmetleri durma noktasına geldi. Diyarbakır alarm veriyor, hiç bu kadar kötü olmamıştı” dedi.

Yerlikaya, ”Vefatların tamamı aşısı tamamlanmamış olanlardır. Mesela 2 doz Sinovac olmuş ama bu yeterli değil 1 doz Biontech olması gerekir ya da 2 doz Biontech olması gerekir.” dedi.

Sputnik’ten Sertaç Kayar’ın haberine göre, Diyarbakır’da, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında 4. pik yaşanıyor. Aşılama oranının düşük, vaka sayılarının yüksek olduğu kentte, kamu ve özel hastaneler dolup taştı. Geçen hafta günlük bin vakanın çıktığı kentte, bu hafta günlük vaka sayısı 2 bine çıktığı belirtiliyor.

‘YOĞUN BAKIMLAR, SERVİSLER HER YER DOLU’

“Kovid için açılan servisler hemen doluyor. Dün Diyarbakır’da hasta yatırılamadı. Yoğun bakımlar, servisler her yer dolu. Özel hastanelerden sadece bir hastane hasta kabul ediyor o da dolu. Yatırılması gereken hastalar yatırılamıyor ve acilde yatırılması gereken hastalar da eve gönderilmeye başlandı. Hiç bu kadar kötü olmamıştı.”

‘DİYARBAKIR ALARM VERİYOR’

Yerlikaya “Kampanyalarla birlikte aşılama oranı günlük 25 binlere kadar çıktı. Halkın aşıya talebi oldu ama bu kez aşı tükendi. Şu an randevu sistemi tekrar açıldı ve giderileceği söyleniyor ama gerçekten Diyarbakır alarm veriyor. Hiç bu kadar kötü olmamıştı. Endişe verici varyantların bulunduğu ortamda süreç sıkıntılı bir hal aldı.”

‘AMELİYATLAR DURDURULDU’

Kovid-19 hastalarındaki yüksek artış nedeniyle Diyarbakır’da ameliyatların yapılmadığını ve sağlık hizmetinin durma noktasına geldiğini ifade eden Yerlikaya şunları söyledi:

“Kovid dışında hastaların sağlık hizmeti alamaması ayrı bir sıkıntı. Mesela Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji bölümü yeni hasta kabul etmiyor. Normal sağlık ihtiyacı olan yurttaşlar da bütün sağlıkçıların ve bütün hekimlerin Kovid’e yönelmesinden kaynaklı sağlık hizmetine ulaşamıyor. Ameliyatlar durduruldu, neredeyse bütün sağlık hizmetleri durma noktasına geldi. Vakalarda da ölümlerde de artışlar var. Günlük 2 bin vaka çıkıyor. Vefat sayısı da günlük 14-15 bulan günler oluyor. Vefatların tamamı aşısı tamamlanmamış olanlardır. Mesela 2 doz Sinovac olmuş ama bu yeterli değil 1 doz Biontech olması gerekir ya da 2 doz Biontech olması gerekir.”

Exit mobile version