Gündem

İlişkileri kopma noktasına gelen Türkiye-Hollanda arasında normalleşme süreci: Hollanda Başbakanı Ankara’ya geliyor

İki NATO ülkesi olan Türkiye ile Hollanda’nın ilişkileri 2017 yılında neredeyse tamamen kopma noktasına gelmiş, Hollanda anayasa değişikliği referandumu öncesinde Türk hükümet üyelerinin Hollanda’da propaganda yapmasına izin vermemişti. Hatta söz konusu dönemde dönemin Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya’dan karayolu ile kaçak olarak Rotterdam’a geçmişti ve Kaya’nın Rotterdam’da Türkiye Başkonsolosluğu’na girişine izin verilmemişti. Kaya, polis gözetiminde Almanya’ya geri gönderilmişti. Büyükelçilikte yaşanan olaylar sonrası iki ülke de büyükelçilerini geri çekmiş ve 2 yıl sonra yeniden büyükelçiler atamıştı. Gerilim yaşayan iki ülke arasında normalleşme süreci başladı ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Salı günü Ankara’ya gelmesi bekleniyor.

Türkiye – Hollanda İlişkilerinde Normalleşme Süreci

2017 yılında ilişkileri neredeyse kopma noktasına gelen ve iki NATO ülkesi olan Türkiye ve Hollanda arasında da normalleşme süreci başladı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin Salı günü Ankara’da gerçekleştireceği ziyaretle yeni bir aşamaya geçileceği düşünülüyor. Hollanda Başbakanı Rutte “kişisel ilişkilerimiz her zaman iyi kaldı” dediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi olarak karşılanacak ve Rutte, Erdoğan’ın Ankara’da konuğu olacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rutte, şu anda Almanya dışında az sayıda Avrupa ülkesinin Türkiye ile yakın temasta olduğunu ve bunun daha fazla ülke tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Görüşme NATO Liderler Zirvesi Öncesi Olacak

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bu görüşme sonrası konuşan Rutte, Türkiye’yi ziyaret sözü de vermişti. Rutte, 24 Mart tarihinde gerçekleşecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde Ankara’ya gitmesinin daha uygun olacağını belirtti. Hollanda medyasında yer alan haberlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hem Rusya lideri Vladimir Putin ile hem de Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ile teması olan sayılı liderlerden biri olması, bu görüşmeyi önemli kılan en büyük etken olarak öne çıkıyor.