Gündem

IMF’den Ukrayna’daki savaşa ilişkin açıklama geldi: Küresel ekonomiye darbe vurabilir, enflasyon artabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat sabahında Rus askeri birliklerine emri vermesi ile birlikte Rus ordusu Ukrayna topraklarına girdi ve savaş resmen başladı. Savaşın insani ve jeopolitik etkilerinin yanı sıra ekonomi piyasalarında da etkisi hızla görüldü. Savaşın başlamasıyla birlikte piyasalarda fiyat dalgalanmaları yaşanırken, savaşın 23. gününde IMF’den bir açıklama geldi. IMF Sözcüsü Gerry Rice, savaşın küresel ekonomiye darbe vurabileceğini ve enflasyonda daha fazla artış yaşanabileceği uyarısında bulundu. Rice ayrıca açıklamalarında Çin’in, savaştan sınırlı şekilde etkilenebileceğini vurguladı.

IMF: Savaş Küresel Ekonomiye Darbe Vurabilir

Rus askeri birliklerinin Ukrayna topraklarına girmesiyle birlikte küresel ekonomi piyasalarında sert dalgalanmalar yaşandı. Savaş öncesinde bölgedeki gerginlikten dolayı tırmanışa geçen fiyatlar, savaşın başladığı gün sert yükselişe geçti ve ardından savaşın ve müzakerelerin seyrine göre piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Savaşın ekonomi üzerindeki olası etkileri üzerine bir açıklama da Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) geldi. IMF Sözcüsü Gerry Rice, bu savaşın küresel ekonomiye büyük bir darbe vurabileceğini ve enflasyon artışını tetikleyebileceğini belirtti.

IMF: Çin Savaştan Sınırlı Şekilde Etkilenebilir

Çin’in, savaşın olası etkilerinden en az şekilde etkilenebileceğini işaret eden Rice “Çin eğer bir ticari partneri ciddi bir yavaşlama yaşarsa, arz zincirinde bozulma ortaya çıkarsa ya da küresel finansal piyasalarda sarsıntı olursa olumsuz etkilenecektir” ifadelerine yer verdi. Açıklamada, “küresel büyümenin lokomotifi” olarak nitelenen Çin’in savaştan sınırlı şekilde etkilenebileceği ancak yüksek petrol fiyatları nedeniyle Çin’deki talebin ve yatırımların da aşağı yönlü etkilenebileceği belirtildi.

Biden Yönetiminde Çin Ele Alınıyor

Bloomberg haberine göre Rusya’nın başlattığı işgal harekatı sonrasında Çin’in beklenen etkide bir tepki göstermemesi sonucunda Joe Biden yönetiminde Çin’e karşı yaklaşımların sertleşmesini isteyen isimler ortaya çıktı. Bazı ABD’li yetkililer, Çin’in Rusya’ya uygulanan yaptırımları yumuşatma yolları aradığını iddia ediyor. Söz konusu iddialar ve açıklamalar sonrası gözler ABD – Çin görüşmesine çevrildi.