Ekonomi

İnternetten alışveriş yapan milyonları ilgilendiriyor: Ürünler artık böyle teslim edilecek

Kamu Denetçiliği Kurumu, uzaktan satışlar konusunda tüketicilere alternatif bir taşıma ekipmanı kullanım seçeneğinin sunulmasını zorunlu hale getiren talebe dair bakanlığa tavsiye kararı verdi.

KDK’nın aldığı kararla uzaktan satış gerçekleştiren firmaların, müşterilerine zorunlu olarak poşet satışı yaptığı ürünlerin alışveriş sepeti veya kasayla verilebilecekken poşet satışıyla tüketiciye ve çevreye zarar verildiğini savundu.

Sanal alışveriş sitelerinde poşetsiz teslimat alternatifinin olmadığı, siparişlerinde poşet istemediğini söylemesine karşın dikkate alınmayabildiğinin ifade edildiği açıklamada, uzaktan satışlar için ücretsiz bir aparat veya poşetsiz teslimatın sunulmasının zorunlu hale getirilmesi talep edildi.

“Yasal mevzuata uymayan satış noktaları bulunuyor”

Bunun ardından KDK, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bilgisine başvurdu.

Alınan geribildirimlerle KDK başvuruyu değerlendirdi ve yasal mevzuata uygun olmayan satış noktalarının olduğunu belirledi.

KDK, plastik poşetlerin ücretlendirilmesine dair yasal mevzuat dahilinde gerçekleştirilmiş olan denetimlerin sıkılaştırılması ve mevzuata aykırı düzeyde işlem yapanların tespit edilmesi ve cezaların uygulanması maksadıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tavsiye kararı verilmesi yönünde karar aldı.