Gündem

İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad: Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ı bölgelere ayırmak istiyorlar

Türkiye, İsrail ve Ermenistan ile normalleşme sürecini başlattı ve taraflar arasında kritik görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye’nin gündeminde normalleşme süreci yer alırken, Independent Türkçe’ye konuşan İran eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta “yeni dünya düzenine” ilişkin hesaplamalar olduğunu ve Türkiye’nin de bu planlar ile üçe bölünmek istediğini öne sürdü. Ahmedinejad söz konusu açıklamalarında ABD’nin, Rusya’nın ve Çin’in, dünya için yeni bir plan oluşturmak istediğini iddia etti. Konuya ilişkin olarak İran eski cumhurbaşkanı “Dünya güçlerinin bölge ülkeleri ile ilgili uğursuz bir yol haritası olduğunu biliyorum” sözlerini dile getirdi.

İran Eski Cumhurbaşkanı Savaşı Değerlendirdi

Independent Türkçe’ye konuşan İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Rusya-Ukrayna arasında başlayan savaşın, yeni bir dünya düzeni hesaplaması dahilinde olduğunu öne sürdü. Ahmedinejad konuya ilişkin açıklamasında “Suudi Arabistan’ı dörde, Türkiye’yi üçe, İran’ı da altı bölgeye bölmek istiyorlar. Bölgedeki ülkeleri bölüp, küçük ve zayıf devletlere dönüştürmek istiyorlar. Bu onların yol haritası. Bu haritadan kurtulmanın tek yolu, bölge ülkelerinin birlik olmasıdır.” sözlerini dile getirdi.

Ahmedinejad’ın “Yeni Dünya Düzeni” Açıklamaları

Suudi Arabistan ile özel ilişkileri olduğunu ve aynı dinin mensupları olduklarını belirten Ahmedinejad, bölge ülkelerinin rekabetten uzaklaşmaları gerektiğini ifade etti. Ahmedinejad açıklamasının devamında ise “2. Dünya Savaşı sonrası savaşın galibi 5 ülke, kendisinden başka hiçbir ülkenin nükleer güç ve güçlü bir ülke olmayacağı konusunda anlaştılar ve bu doğrultuda bir karar aldılar” dedi. Mahmud Ahmedinejad, “Aynı şekilde Suudi Arabistan, Türkiye, Pakistan ve Irak’ın da güçlü ülkeler olmalarına karşılar. Ülkelerimizin güçlü ve saygın ülkeler olmasını istemiyorlar. Zenginleştirmenin İran’ı güçlendireceğini düşünüyorlar. Bu onların değişmez politikasıdır” sözlerini dile getirdi.

Ahmedinejad ayrıca Rusya – Ukrayna savaşından yola çıkarak, Çin’in Tayvan’a ve ABD’nin de İran’a saldırmak istediğini öne sürdü.