Kamu

İş Arayanlar Dikkat! En Çok Eleman Arayan Sektörler Neler?

Türkiye’de genç nüfusta işsizlik oranı her geçen yıl artarken gençler kendi istek ve becerilerine göre meslek seçmekte zorlanıyor. İşsizlik oranının bu denli artmasının nedenlerinden biri olarak da meslek edinmek isteyen gençlerin üniversite adaylarının, yeteneklerine göre melek seçmemesi ve en çok hangi sektörlerin elemana ihtiyacı olduğunu bilmeden ve analizlerini yapmadan iş araması.

Eleman arayan sektörler yıllara göre farklılık gösterebiliyor. Bu farklılık genellikle sektörel bazda değil sıralama ölçütüdür.

Genç işsizlik yaşayan kesim tarafından en çok araştırılan iş ilanları olurken hangi sektörlerde eleman açığı var, hangi meslekler kolay iş bulabilir soruları da özellikle de işsizlik yaşayan kesim tarafından yanıtı en merak edilen soruların başında geliyor.

İŞKUR Verilerinde En Çok Eleman Arayan Sektörler

İş ve İşçi Bulma Kurumu olan İŞKUR, en çok eleman açığı sektörler ve mesleklere yönelik gerçekleştirdiği araştırmasında

İmalat sektörü yapılan araştırmaya göre en çok eleman açığı olan sektörlerden bir tanesi yani bu sektörde iş yapan iş yerlerinde eleman ihtiyacı oldukça yüksek.

İkinci sırada gelen ise sağlık sektörü özellikle pandemi döneminde çok fazla ihtiyaç duyulan meslek gruplarını içeren bir sektör olması nedeniyle en çok eleman arayan sektörlerde başı çekiyor.

Hizmetler sektörünün başını çeken turizmde de oldukça fazla eleman açığı bulunuyor. Kalifiyeli bir eleman arayan turizm sektörü de en çok eleman arayan sektörler sıralamasında üst sıralarda

Söz konusu araştırmanın devamına baktığımızda turizm sektörünün ardından tekstil, perakende, imalat, sanayi, güvenlik, danışmanlık hizmetleri, servis hizmetleri, beden işçiliği de listede yer alıyor.

2021 Yılının ve Geleceğin En Tercih Edilen Meslekleri

Günümüzün koşullarına bakıldığında en fazla tercih edilen meslekler arasında sosyal medya uzmanlığı ve e-ticaret uzmanlığı ilk sıralarda yerini alıyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte mühendislik, yapay zekâ uzmanlığı, veri bilimi uzmanlığı, kullanıcı deneyimi uzmanlığı, dijital pazarlama ve satış uzmanlığı, kişisel gelişim koçluğu gibi meslek grupları 2021 yılının ve geleceğin en çok aranan mesleklerinden olacak.

İşverenlerin Elemanlardan Beklentileri Neler?

İşverenlerin yayınladıkları ilanlara bakıldığında işe almayı düşündükleri elemanlarda beklentilerinden öne çıkan özellikler deneyim, beceri, disiplin, yabancı dil, esnek çalışma, ekip çalışmalarına yatkınlık, yüksek iletişim becerisi, güler yüz ve prezantabl bir görünüm. Birçok eleman arayan sektör bu kriterleri göz önüne alarak eleman alımı yapıyor.

Günümüzde iş bulmak için sadece diploma sahibi olmak yeterli düzeyde değil. Özellikle iş arayan kendilerini hangi alanlarda geliştirdikleri, kaç yabancı dil bildikleri, ne tür sorumluluklar almaya yatkın oldukları, işlerini ne kadar sevdikleri ve önemsedikleri, hangi yetenekleri bulunduğu gibi çok sayıda özellik iş görüşmelerinde eleme metodu olarak kullanılıyor.

 Haziran Ayı İşgücü İstatistikleri ise şu şekilde;

Haziran ayı ile birlikte geçen aya oranla istihdam edilenlerin oranı hizmet sektöründe 136 bin kişi, inşaat sektöründe 8 bin kişi, tarım sektöründe 163 bin kişi, sanayi sektöründe 296 bin kişi arttı.

Haziran Ayı İşsizlik Oranı

Merakla beklenen genç işsizlik oranları Haziran ayı baz alındığında bir önceki aya göre azalama gösterdi. 0,2 puanlık azalma ile yüzde 22,7 istihdam oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 32,6 oldu.15-24 yaş grubunda işgücüne katılma oranı arttı. Bir önceki aya göre 0,6 oranında artarak yüzde 42,3 seviyesine ulaştı.

Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 163 bin kişi, sanayi sektöründe 296 bin kişi, inşaat sektöründe 8 bin kişi, hizmet sektöründe 136 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,2’si tarım, yüzde 21,8’i sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 54,5’i ise hizmet sektöründe yer aldı.

İstihdam edilenlerin yüzde 54,5’i ise hizmet sektöründe, 21,8’i sanayi sektöründe, 17,2’si tarım sektöründe, 6,4’ü inşaat sektöründe yer aldı.

2021 yılı Haziran ayı oranları açıklandı. Zamana bir önceki aya bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı azaldı. Bir önceki ay ile kıyaslandığında 4,7 azaldı ve 22,4 oranına ulaştı. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,6 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,8 olarak gerçekleşti.

İstihdam Oranı Artış Gösterdi

Verilere göre işsizlik oranı ise 2,5 puanlık azaldı. Haziran ayında yüzde 10.6 oldu. Haziran ayında bir önceki aya kıyasla istihdam edilenlerin sayısı artış göstererek 28 milyon 586 bin olurken istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 44,9 oldu.

İş Gücüne Katılma Oranı %50,2

Haziran 2021 verileri baz alındığında İşgücü bir önceki aya göre 222 bin kişi azalarak 31 milyon 984 bin oldu. 0,5 puanlık azalış ile iş gücüne katılma oranı yüzde 50,2 oldu.