İş dünyasını korkutan rapor! Küresel iflas dalgası geliyor

Allianz Trade’in bu yıl ikinci kez yayımladığı “Küresel İflas Raporu”na göre, küresel ticari iflaslar 2023’te yüzde 6, 2024’te ise yüzde 10 artacak. Bu, 2022’deki yüzde 1’lik toparlanmanın ardından önemli bir artış olacak.

Rapora göre, bu artış, şirket gelirlerindeki düşüş, fiyatlandırma gücünün azalması ve zayıflayan küresel talep gibi faktörlerin bir sonucu olarak yaşanacak.

2023 yılının ikinci çeyreği itibarıyla, şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020’nin ortalarından bu yana ilk kez, tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldığına dikkati çekiliyor. Bu durum, devam eden yüksek maliyetlerle birleşerek karlılığı azaltıyor ve sonuç olarak da likidite pozisyonlarının hızla kötüleştiği belirtiliyor.

En fazla artış Hollanda ve ABD’de olacak

Raporda yer verilen bilgilere göre 2023 sonunda, ticari iflaslardaki normalleşme çoğu gelişmiş ekonomide tamamlanmış olacak ve ülkelerin yüzde 55’inde iflaslarda çift haneli büyük artışlar görülecek.

Bu ülkeler arasında yüzde 47’lik artış ile ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41’lik artış ile de Güney Kore bulunuyor.

2025’ten önce iyileşme beklenmiyor

Rapora göre, Atlantik’in her iki yakasında da iflas rakamlarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerekiyor ki bu da 2025’ten önce gerçekleşemiyor.

Allianz Trade’den açıklama

Allianz Trade Üst Yöneticisi Aylin Somersan Coqui, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şirketlerin hala önemli miktarda nakit fazlası bulunuyor. Ancak, bu nakit tamponları büyük firmaların elinde ve teknoloji ve tüketici ürünleri gibi belirli sektörlerde yoğunlaşmış durumda. Ve düşük ekonomik büyümenin daha uzun süreceği bu konjonktürde çoğu şirket nakit pozisyonunu operasyonlar yoluyla artıramıyor” dedi.

 

Exit mobile version