EkonomiGündem

İş kurmak isteyenler dikkat! KOSGEB açıkladı: 250 bin TL’yi aşan hibe desteği!

Genç işsizlik oranı, pandeminin ekonomiye olumsuz etkisi, gelecek kaygısı derken bir noktada herkes kendi işinin patronu olma hayalini taşıyor diyebiliriz. KOSGEB iş kurmak isteyenlere ilaç gibi gelecek haberlerle gündemde.

İş kurmak isteyen destek kredisi ve hibe nasıl alabilir? - Ekonomi haberleri

Yeni iş kurmak isteyenler için KOSGEB tarafından yeni girişimci programı bünyesinde destek veriliyor. Bu destek, işletmelerin en hassas dönemlerinde onları destekleyerek uzun soluklu olmalarını ve yeni işletmelere teşvik oluşturmayı amaçlıyor. Yeni girişimci programı; geleneksel girişimci programı ve ileri girişimci programı olarak iki alt gruptan oluşuyor.

Geleneksel girişimci programı, işletmeleri kurulduğu ilk yıllarda destekleyerek tutunmalarını sağlamayı ve bu işletmelerde istihdamı teşvik etmeyi amaçlıyor. İleri girişimci programı ise, küresel piyasalarda aktif olarak yer alabilecek, marka olabilecek, ihracat yapabilecek, daha fazla istihdam oluşturabilecek yenilikçi ve teknoloji alt yapısına sahip sektörlerde yer alan işletmelerin sayısının arttırılmasını hedefliyor.

Önce eğitim sonra destek

İş Kurmak İsteyenler İçin 13 Harika İş Fikri - Girişim Türkiye

İş kurmak istiyor ve bu hibeden yararlanmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken hayalinizdeki iş kolunun hangi NACE koduna sahip olduğunu öğrenmek. Daha sonra KOSGEB’in web sitesinden bu iş fikrinin desteklenen sektörler arasında olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sonraki adım kuracağınız işin girişimci faaliyet tablosunda bulunup bulunmadığını belirlemek. Alacağınız girişimcilik eğitimi açısından büyük önem taşıyor. İşletmenizi kurmadan önce KOSGEB girişimcilik eğitimi katılım belgesine sahip olmalısınız.

NACE kodunuz ileri girişimci faaliyet konuları arasında yer alıyorsa, ileri girişimcilik eğitimini, NACE kodunuz bu tabloda yer almıyorsa da geleneksel girişimcilik eğitimini almanız gerekiyor. Şayet girişimcilik eğitimi alınmadan işletme kurulmuşsa, yeni girişimci programından yararlanılamıyor.

Şartlar neler?

Öncelikle başvuruda bulunacağınız işletmenin gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olması gerekiyor. Eğitimi tamamlayan kişinin destek programına başvurduğu işletmedeki hissesinin en az %50 olması ve kişinin işletmeyi temsile yetkili olması gerekiyor. Program süresi boyunca girişimcinin başka bir yerde çalışmıyor olması ve kendi işinin başında olması şartı aranıyor.

Başvuran kişiler şartları yerine getirdikleri taktirde geleneksel girişimci programı çerçevesinde 65 bin TL, ileri girişimci programı çerçevesinde ise 270 bin TL’ye kadar hibe destek alabiliyor.