EkonomiGündem

İşçi Ailelerine Destek: Aylık ve Prim Borçları Siliniyor!

Bartın’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçi ailelerine devletten büyük destek. Maden kazasında hayatını kaybeden işçi ailelerine Ölüm aylığı bağlanacağı gibi prim borçlarının da silineceği duyuruldu.

Bilindiği üzere Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçi maden kazasında yaşamını kaybetmişti. Kaza sonucu yaşamını yitiren ailelere birçok yeni destek müjdesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmişti. Gelen son bilgilere göre devlet tarafından yeni bir destek daha sağlanacak.

Devlet maden kazasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine herhangi bir koşul aramaksızın ölüm aylığı bağlayacak. Hazine ve Maliye bakanlığınca yaşamını yitiren sigortalıya ilişkin herhangi bir şart aramadan hak sahiplerine aylık bağlanacağı belirtildi. Bağlanacak aylıklara ilişkin ise primlerin eksik olan kısmı bakanlık tarafından ödenecek.

Anana mı karar ile madencilerin SGK’ya olan prim borçları da tamamen silinecek. Bu düzenleme, çocuklardan anne babaya ölüm aylığı bağlanabilmesi için her türlü kazanç ve irattan elde edilen geliri asgari ücretin net tutarından daha az olması SGK’dan aylık gelir bağlanmaması gerekiyor.

Devletin yeni başlatmış olduğu bu destekten faydalanabilmek için hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yapılacak başvurular sonucunda bu yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle aybaşından geçerli olmak üzere aylık ve gelir bağlanacak.

Bir diğer husus ise maden kazasında hayatını yitiren işçilerin yakınlarına kamuda istihdam hakkı tanınacak. Kazada yaşamını yitiren işçinin eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yok ise kardeşlerinden birisi kamudan sürekli işçi olarak istihdam edilecektir. Bu haktan sadece bir kişi faydalanabilecektir.