İşi bırakmayı düşünenler dikkat: İşsizlik maaşı almak emekliliği etkiliyor mu?

Türkiye’de Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda ödeme yapılıyor. İşsizlik ödeneği olarak adlandırılan bu ödenekten binlerce kişi faydalanıyor. Ancak vatandaşlar işsizlik ödeneği almanın emekliliği etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyorlar.

Corona virüsü pandemisi sürecinde bir çok vatandaş işten çıktı. Bu dönemde işsizlik ödeneği alan vatandaşlar işsizlik ödeneği ve emeklilik ilişkisi hakkında araştırmalar yapıyorlar. İşte işsizlik ödeneğine dair detaylar…

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

2021 yılında son 4 ay asgari ücretle çalışanlara 1.420,14 TL işsizlik ödemesi yapılıyor. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün boyunca ödemeler gerçekleştiriliyor.

İşsizlik maaşı emeklilik ilişkisi

İşsizlik maaşı alanlarım ödeme süreleri de dikkate alınarak hesaplanan işsizlik maaşını aldıkları süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sadece genel sağlık sigortaları yatırıldığı için işsizlik maaşı aldıkları zamanlarda geçen süreler emeklilik açısından hizmet süreleri olarak değerlendirilmez.
İŞKUR tarafından yapılan açıklamalara göre, işsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

Asgari ücretten çalışan kişi ne kadar emekli maaşı alır?

2021’de asgari emeklilik maaşı tutarları kişinin bağlı olduğu sigorta kapsamına göre değişmektedir. BAĞ – KUR emekli aylığı için en düşük tutar 1.608 TL. SSK (4A) emekli aylığı için en düşük tutar 2.000 TL olarak biliniyor.

Exit mobile version