İskan İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? İskan alımı nasıl yapılır?

İskan almak için bazı bilgilerin bilinmesi gerekir. Peki, İskan İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?, İskan alımı nasıl yapılır?

İskan için istenen belgeleri, iskan alımının nasıl yapılacağını, belediyeye başvuru aşamalarını ve teknik raporlarla alakalı detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

İskân İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İskan başvurusunda istenen belgeler belediyeye iletilmelidir. Belediyenin İmar Müdürlüğü departmanında yer alan Yapı Kullanma İzni Birimi tarafından kişilere teknik bir ekip yönlendirilecektir.egehaber.com İlgili yapının ruhsat ve diğer belgelerinin kontrol edilmesi sonucu, yapının ruhsata uygun inşa edilip edilmediği konusunda karar verilecek, kararın olumlu olması durumunda iskan belgesi verilecektir.

İskan Başvurusunda İstenen Evraklar

İskan belgesi başvurularında istenen belgeler şu şekilde sıralanabilir:
*İskan Belgesi talebini belirten dilekçe
*Tapu kaydı bilgileri
*Vergi dairesi tarafından ilişiği kesildi belgesi
*Dış kanal belgesi
*Telekomünasyon belgesi
*Proje müellif raporu
*Yapı denetim raporu
*Cephelerin fotoğrafları
*SSK tarafından borcu yoktur yazısı
İskan alımı talebinde bulunulan yapının asansörlü olması durumunda asansör firmasından da alınması gereken bazı evraklar mevcuttur. Asansör firmasından iskan konusunda alınacak evraklar şu şekilde sıralanabilir:
*TSE belgeleri
*Garanti belgesi
*Mühendislerin SMM belgeleri
*4 adet muayene raporu
*Muayene fişi
*Uygulama projeleri

İskan Alımı Nasıl Yapılır?

İskan alımının gerçekleşmesi için, kişilerin yapının ruhsatlı olması gerekmektedir. ruhsatsız olarak yapımına başlanan ve ruhsatı olmadan bitirilmiş eski binalara iskan belgesi verilmez. Ruhsat alımının hemen sonrasında iskan belgesi talep edilmelidir. Proje ruhsat ile başlatılır, ruhsata uygun şekilde bitirildikten sonra iskan izni verilir. iskanı almak için, projenin ruhsata uygun yapılıp bitirilmesi gerekir. egehaber.comİnşaat ruhsatının alınış zamanından itibaren 2 sene içinde inşaatın temelleri atılmalı, yapımına başlanmalıdır. Ruhsatın alımının sonrasında, 5 sene içerisinde de inşaatın tamamlanmış olması gerekmektedir. 5 senenin sonunda ortaya konan inşaat ile ruhsatta izin verilen yapı aynı değilse, inşaatın yıkılmasına karar verilecektir. Eğer ruhsatta izin verilen yapı ile ortaya konan birebir aynıysa, iskan belgesi ile yapının kullanılmasına izin verilecektir.

İskan Belgesi Alımı İçin Belediyeye Başvurmak

İskan alımında belediye başvuruları, inşaatı yapan müteahhit aracılığıyla yapılmaktadır. müteahhit, inşaat sahibi ve noterden yetki verdiği kişi ile birlikte, belediyelere başvuru yapılır. Yapılan başvuru sonucunda bina incelemeye alınır. Binanın ruhsata uygun olduğuna karar verilmesinin ardından iskan belgesi almaya hak kazandığı belirlenerek iskan belgesi, bina sahibine teslim edilir.

İskan Alınırken Alınması Gereken Teknik Raporlar

İskan alımında kullanılan teknik raporlar, binanın donanımına göre değişiklik göstermektedir. Binada asansör varsa asansörü yapan şirketten alınacak olur belgesi ile başvuru yapılmalıdır. Sivil Savunma ve İtfaiye Müdürlükleri gibi mercilerden alınacak belgelerde, binanın yangın merdivenine dair bilgiler, yangın tesisatı ve sığınaklara dair raporlar yer almalıdır. Binanın fenni sorumlusu olan mühendisten, yapının asıl rapora uygunluğunu değerlendiren görüş alınmalıdır. Mühendisin bizzat kendi kontrolü altında onaylanan proje ile binanın gerçeği arasında fark varsa belirtmesi, fark yoksa iskanı onaylaması istenecektir. egehaber.comBinanın telekomünikasyon alt yapısı hakkında bilgi alınmalı, elektrik, su, internet altyapısı hakkında değerlendirme raporları istenmelidir. Bu şekilde iskan verilmesi söz konusu olacaktır.

İskan Verilirken Belediye Ne İş Yapar?

İskanda belediyenin payı, sadece onaylama ve belge altına imza etme şeklinde değildir. Belediye, müteahhit ve inşaat sahibinin kendisine teslim ettiği raporları ilk aşamada inceler ve eksik varsa uyarır. Eksiklerin giderilmesinin ardından bina için Genel İskan Raporu hazırlanır. Bu rapor, binanın oturulabilir durumda olduğunun göstergesidir. Ardından kat malikleri, kendi bağımsız bölümlerine iskan çıkarabilmektedir. Bunun için 3 adet tapu fotokopisi ve iskan harcı ile birlikte Belediye İmar Müdürlüğü departmanına başvuru yaparak iskan talebinde bulunur. Bu şekilde iskan alımı gerçekleştirilebilir.

Kaynak: egehaber.com

Exit mobile version