Gündem

İŞKUR eğitim programları ilk kez askıya alındı!

İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından verilen eğitim programlarının ilk kez askıya alındığını duyurdu. ”İŞKUR işbaşı eğitim programları 4 Ekimde tüm Türkiye’de durduruldu ama herhangi bir açıklama yapılmadı” diyen Dervişoğlu, şu çok çarpıcı bilgilendirmelerde bulundu;

İŞKUR eğitim programları ilk kez askıya alındı. İstihdamı artırmak, iş alanı yaratmak ve meslek kazandırmak için sekiz yıldır devam eden işbaşı eğitim programları 4 Ekimde tüm Türkiye’de durduruldu ama herhangi bir açıklama yapılmadı, sebebi kamuoyuyla paylaşılmadı. Ödenek yetersizliği ya da eğitim alanlarında iş imkânı olmaması kapanmanın en büyük sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. 2019 yılında 132 milyar lira olan İşsizlik Fonu 2021 yılında 87 milyar liraya düşmüştür. Kapanan işbaşı eğitim programlarıyla birlikte işsizlerin iş bulabilme umuda artık daha da azalmıştır. Ülkemizde iş bulup çalışan sayısına baktığımızda ise çalışanların neredeyse yüzde 45’i asgari ücretle geçinmektedir. Avrupa’da asgari ücretle çalışanların oranı her 10 kişide 1 kişi iken Türkiye’de her 2 kişiden 1’i asgari ücretle çalışmaktadır.

İşsizlik artmakta, istihdam azalmakta, ekonomi her geçen gün kötüye gitmektedir, milletimiz her geçen gün fakirleşmektedir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin milletimizin önüne koyduğu fatura tam da budur.

Bir de Meclisin işleyişiyle ilgili bir hususu arz edeceğim: Bugün, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna bir kanun teklifi gelmiş ve Komisyonun yarın toplanabilmesi için çağrıda bulunulmuştur. Oysa, İç Tüzük’ün 36’ncı maddesi gayet açıktır. Komisyona havale edilen işlerin havale tarihinden itibaren kırk sekiz saatten sonra görüşülmesi mümkündür bu hükme göre ama Adalet ve Kalkınma Partisi Komisyona gönderiyor, bizim haberimiz olmuyor. Bugün itibarıyla parti gruplarına gönderiliyor ve yarın Komisyonun toplanacağı söyleniyor. Dolayısıyla, bu kadar kısa bir zamanda ve bu kadar yoğun bir gündemde kanunlara hazırlanabilmekte de zorlanıyoruz.