İŞKUR Fazla Ödeme İadesi Nasıl Yapılır?
İŞKUR fazla ücret iadesi, İŞKUR yetkilisiyle görüşerek yetkilinin belirtmiş olduğu İŞKUR hesabına yapılır. Sigortalılar (işçiler), İŞKUR fazla ödeme iadesini kendi IBAN numarasına ödeme gelen İşsizlik Fonu hesabına yapmamalıdır.
Fazla ücret iadesini yapmak için şu adımlar izlenmelidir:
- İŞKUR kısa çalışma ödeneğiyle ilgilenen personel ile mail veya telefon yoluyla iletişime geçmek,
- Fazla Ödemelerin olduğu aya ait (Puantaj Kayıtları ve SGK kayıtlarının uyumlu olduğu) ‘Oran Excel’ tablosunu Kısa Çalışma Ödeneği ile irtibatta olduğunuz personele e posta gönderilmesi,
- ‘Oran Excel’ tablosunun İŞKUR portalına yüklenmesi,
- İŞVERENE iletilen raporda oluşan fazla ödemeleri İŞKUR un PTT Hesap Numarasına 019152. (Bağlı bulunduğunuz ilin plaka numarası) hesabına yatırılması,
- Dekont, dilekçe ve oluşturulacak Excel listesi, Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgilenen personel maili adresine gönderilmesi gerekir.
İŞKUR Fazla Ödeme İadesini Kim Yapar?
İŞKUR yersiz ödeme iadesini yapacak kişi, yapılan fazla ya da yersiz ödemenin durumuna göre değişiklik gösterir. Bazı durumlarda ücret iadesi sigortalıdan bazı durumlarda ise işverenden tahsil edilir.
Sigortalının (işçinin) şu şekilde kusurları olursa İŞKUR fazla ödeme iadesi işçiden tahsil edilir:
- Ödenek aldığı dönemde işe girme,
- Askere alınma,
- Emeklilik aylığının bağlanması vs.
İşverenin şu şekilde kusurları olursa İŞKUR fazla ödeme iadesi işverenden tahsil edilir:
- Kısa çalışma devam ederken normal faaliyete başladığını İŞKUR’a 6 iş günü içinde bildirmeme,
- Haftalık çalıştırılacak veya çalıştırılmayacak saati yanlış veya eksik bildirme,
- Sigorta primine esas kazanç tutarını fazla bildirme.
İŞKUR Fazla/Yersiz Ödeme Nasıl Sorgulanır?
İŞKUR fazla ödeme sorgulamak için herhangi bir web sitesi ya da mobil uygulama yoktur ancak kişi gelir miktarını bildiğinden dolayı kendisine yatırılan fazla ücreti fark etmelidir.
Fazla ücret yatırıldığını düşünen sigortalılar (işçiler) Excel kullanarak önceki ay gelirleriyle fazla yattığını düşündükleri geliri karşılaştırmalı ve fazlalık fark ettiklerinde bunu İŞKUR’a bildirmelilerdir.
İŞKUR Fazla Ödeme Bildirme Dilekçesi Nasıl Yazılmalıdır?
İŞKUR yersiz ödeme dilekçesi ikamet edilen yerin Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmelidir. Kişi online olarak dilekçe iletmek isterse kısa çalışma ödeneğiyle ilgilenen personelin mail hesabını öğrenerek mailden dekont, dilekçe ve oluşturduğu excel dosyasını iletir.
İŞKUR yersiz ödeme iade dilekçesi şunları içermelidir:
- Başvuru/şikâyet yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu bilgileri,
- Sigortalı ad/soyad, sicil numarası, çalışma dönemi bilgileri,
- Ödenen fazla tutarın miktarı.
Kısa Çalışmada Gerekli Şartlar Nelerdir?
Kısa çalışma uygulamasının şartları sürekli yenilenmekte olup 4447 sayılı kanunla şu anda sabitlenmiş durumdadır.
Kısa çalışma, işyerindeki haftalık çalışma saatinin belirli sebeplerden dolayı geçici olarak azaltıldığı ya da çalışmanın hiç olmadığı çalışma şeklidir. Bu durumlarda işyerlerinde en fazla üç ay müddetle kısa çalışma yapılabilir.
Kısa çalışmaya konu olmayacak işyerlerinden yapılan başvurular neticesinde kısa çalışma ödeneği ödenmiş ise bu durum yersiz bir ödemeye sebebiyet verir.
Kısa Çalışma Ödeneğinin İşçiler Açısından Şartları Nedir?
Kısa çalışma ödeneğinde işçi şartları sigorta tarihi ve prim günü ile doğrudan ilişkilidir. Bu şartları taşıyan işçiler kısa çalışma ödeneğini almaya hak kazanır. Gereken işçi şartları şu şekildedir:
- Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışması,
- İşsizlik sigorta priminin ödenmiş olması.
Bu şartlar incelendiğinde kısa çalışma başvurusunda gerekli şartları taşımadığı halde işçi listesinde isimlerine yer verilen işçilere yönelik ödenen kısa çalışma ödenekleri yersiz ödemeye konu oluşturacaktır. Ve bu işçilerden İŞKUR yersiz ödeme iadesi alınması gerekecektir.