Genel

İsrail bir Arap dünyasıyla ilişkilerini normalleştiriyor!

ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesi"ne yönelik anlaşmalar imzalandı.

Arap dünyasıyla ilişkilerini normalleştirmek isteyen İsrail, ABD’nin yardımıyla yeni anlaşmalar imzalıyor. İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri BAE ve Bahreyn arasında varılan normalleşme anlaşmaları anlaşmalar için resmi imza töreni, ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde Beyaz Saray’da düzenlendi.

İBRAHİM ANLAŞMASI!

Törene Trump’ın yanı sıra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani katıldı. İsrail ve BAE ile İsrail ve Bahreyn arasında birer normalleşme anlaşması imzalanırken, 3 ülke “Abraham Accords (İbrahim Anlaşması)” adı verilen metne de ortak imza attı.

TRUMP’TAN YENİ ORTA DOĞU VURGUSU!

İmza töreninde söz alan Trump, “Bugün, tarihin akışını değiştirmek için buradayız. Yıllar süren bölünme ve çatışmadan sonra, yeni Orta Doğu’nun şafağındayız” diye konuştu. Anlaşmanın tüm insanların din ırk gözetmeden barış ve refah içinde yaşayacakları bir gelecek için önemli bir adım olduğunu söyleyen Trump, İsrail ile Bahreyn ve BAE arasındaki anlaşmaların sadece 1 ay içinde bittiğini söyledi. Trump, başka ülkelerin de İsrail ile barış anlaşmaları imzalayacağını belirtti. Üç ülkenin “dost” olduğunu belirten ABD Başkanı, “İbrahim Anlaşması, tüm dünyadaki Müslümanlara İsrail’deki kutsal mekanları ziyaret etme ve Mescid-i Aksa’da barış içinde ibadet etmenin de kapılarını açtı” diye konuştu.

NETANYAHU’YA ‘BEYAZ SARAY’IN ANAHTARINI VERDİ!

Trump, törenden önce Netanyahu ile Oval Ofis’te bir araya geldi. Trump ve eşi Melania Trump, Netanyahu’ya “Beyaz Saray’ın anahtarı”nı hediye etti.
İsrail ile 5 ya da 6 ülkenin daha normalleşme anlaşması imzalayabileceğini söyleyen Trump, ülke ismi zikretmekten kaçındı. Ayrıca Trump, imza töreninden önce, Oval Ofis’te Bahreyn ve BAE dışişleri bakanları ile de bir araya geldi.

1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.