Genel

İşsizler, emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları dikkat: Başvuran 5 yıllık para alıyor!

Türkiye’de evi olan vatandaşların emlak vergisi ödemelerini yapmaları gerekiyor. Bu kapsamda vatandaşlar için son tarih 30 Kasım olarak açıklandı. Ancak tek konutu olan işsizler, emekliler, engelliler, gazilerin ve şehit yakınlarının bu ödemeyi yapmasına gerek yok. Ödemeyi yapanlar ise 5 yıllık paralarını iade alabilirler.

Emlak vergisi ödemeleri bugün başladı. Ev sahibi vatandaşların 30 Kasım’a kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Türkiye’de ev sahibi olan vatandaşların devlete emlak vergisi ödeme yapması gerekiyor. Yılda 2 kere ödenen emlak vergisinden bazı vatandaşlar ise muaf tutuluyor. Ancak vatandaşlar kimi zaman muaf olduklarını bilmeden ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Muaf olduğu halde vergi ödemesi yapan vatandaşlar ise 5 yıllık iade alabiliyorlar. Vergi iadesi almak için belediyeye dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekiyor.

Kimler vergi iadesi alabilir?

Brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları olan ve geliri olmayan ev hanımları, işsizler, emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları vergi muafiyetinden faydalanabiliyorlar. Muaf olduğu halde ödeme yapanlar iade alabilirler.

Vergi ödemeleri nasıl yapılır?

Emlak vergisi internetten bankalar aracılığıyla ve E-devlet sistemleri üzerinden yapılabilir. Vatandaşlar İnternet bankacılığı veya e-devlet sistemi üzerinden herhangi bir kuruma kredi kartları veya banka kartları aracılığı ile ödemelerini gerçekleştirebilirler. İnternetten ödeme yapmak istemeyenler ise PTT ve bağlı olunan vergi daire kurumlarına vergi ödemelerini yapabilirler.

Emlak vergisi ödemeyene ceza var

Emlak vergisi ödemelerine ilişkin açıklamada bulunan, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Emlak Vergisi, belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı bir vergidir. Mükellefler 2. taksit ödemlerini 30 Kasım’a kadar yapabilecekler. 2021 yılı emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 4,55 oranında artırılmıştı. Ödeme yapılmadığı takdirde gecikme cezası aylık yüzde 2 olarak uygulanacak” bilgisini verdi.