Editörün SeçtikleriPolitika

ISTAKOZ GÖZÜNÜ AÇTI

Köşe Yazısı/ Ozan SÖNMEZ

“Siyasetle ahlakı ayıranlar, ikisinden de bir şey anlamamışlar demektir” John Morley

———-

Istakoz, önce canlı şekilde haşlanır. Haşlama suyu kaynıyor halde ve bol tuzlu olmalı, mümkünse deniz suyu kullanılmalıdır. Haşlama suyuna portakal ve limon eklenebilir. 500 gramlık bir ıstakoz yaklaşık 10 dakika boyunca haşlanır. Haşlanmış ıstakoz etleri kabuk kırılarak çıkartıldıktan sonra genellikle soğuk başlangıç formatında kullanılır. Haşlanmış ıstakoz uygun şekilde içi açılarak fırında ve ızgarada da hazırlanabilir.

Potasyum, magnezyum, kalsiyum, selenyum, çinko ve fosfat yönden oldukça zengin bir besin kaynağı olan Istakoz tarifini neden sizlerle paylaştığımı yazının sonunda daha iyi anlayacaksınız.

———-

Malum havalar ısındı, tatil için araştırmalar hatta rezervasyonlar yapılmaya başlandı.

Yapılan araştırmalara göre yaz sezonu öncesinde ülkemizde en çok merak edilen turizm merkezi Kuzeybatı Akdeniz kıyılarında yer alan bağımsız şehir devleti Monako olmuş durumda. Milletimizin eşsiz doğal güzelliklere sahip bu şehir devletine olan merakını “deniz, kumsal, güneş” üçlüsüne bağlamadan önce gelin 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimleri hatırlayarak enerjimizi yükseltelim.

Kurulduğu 2001 yılından bugüne girdiği tüm seçimlerden 1. parti olarak çıkmayı başaran AK Parti, 22 yıldır ilk kez aldığı toplam oy itibariyle milletin gönlünde muhalefet konumuna düştü. 2019 yılında kaybettiği büyükşehir belediyelerini geri almayı başaramazken (Hatay hariç); kalesi olan Adıyaman, Afyon, Uşak, Denizli, Kütahya ve Kastamonu dahil yönetimini elinde bulundurduğu 11 şehir ve 4 büyükşehir belediyesini daha kaybetti.

Millet İttifakının dağılmasının mimarlarından İYİ Parti büyük bir düşüşle %3.76 oy aldı.

Tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla seçime girecekleri restini çeken DEM Parti %10 bandından %5.7’ye geriledi.

Millet İttifakının sözüm ona vazgeçilmezleri Demokrat Parti, Saadet, Deva ve Gelecek Partisi toplam %1.5 oy aldı.

Ak Parti’den kopan milliyetçi muhafazakar kesimin emanet oylarıyla uzun yıllar sonra %30 bandını aşan CHP; ülke genelinin aksine son 5 yılda beklentileri karşılayamadığı İzmir, Hatay ve Kırklareli’nde kök seçmeninden uyarı mesajları aldı.

———-

Şimdi dönelim araştırmalara konu olan Monako’ya ve şehrin gözde işletmesi Monako Yat Kulübü’nde yenen ve ülkemizin gündemine oturan meşhur ıstakoza…

Yazımın başında verdiğim tarifle mi pişirilmiştir bilemem ama biz farklı denizlerin ıstakozları, yıllardır fazlasıyla piştik ve yiyenin zevkine göre masalarda bazen soğuk başlangıç bazense ana yemek olduk. AK Partili bir milletvekilinin yerel seçim yorgunluğunu atmak için Avrupa’nın en gösterişli işletmelerinden Monako Yat Kulübü’ne gitmesi ve bizde bulamadığı lezzeti elin ıstakozunda araması istisnasız biz yerli ve milli ıstakozların gözünü açtı.

Şimdi; daha fazla kaynamadan sudan çıkma zamanı…