Gündem

İstanbul Boğazı çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı!

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta, Ukrayna ordusunun Karadeniz’in kuzeyine döşediği mayınların koptuğu ve bunların İstanbul Boğazı’na doğru hareket ettiği iddiaları gündeme gelmişti. Endişe uyandıran bu açıklamaların ardından İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinde yabancı cisim hareketliliği yaşandı. Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası civarında balıkçıların fark ettiği yabancı cisimlerin mayına benzetilmesi üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı harekete geçti ve İstanbul Boğazı çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Cisim emniyete alınmış, maksatlı müdahale başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.

“Bir Yakıt Gemisine Çarparsa İstanbul İçin Felaket Olur”

İncelemeler nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatılırken, Habertürk’ün haberine göre Doç. Dr. Cihat Yaycı konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu mayınlar 30 kilogramlık mayınlar ve Allah korusun bir yakıt tankerine çarpması durumunda gerçekten İstanbul için çok büyük bir felakete neden olur. İstanbul Boğazı’nda 1979 yılında bir yakıt tankeri patlamıştı ve zelzele gibi şehir sallanmıştı. Uluslararası Adalet Divanı’na başvurulması gerekir. Bu mayınlar 20 günde akıntıyla geldi. 120 kiloluk olanlar daha geç gelecek” sözlerini dile getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Açıklama Geldi

Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yaptığı bilgilendirmede “Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkiine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Gelen son dakika bilgilerine göre yabancı cismin tespiti sonrası Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yapılan incelemeler dolayısıyla İstanbul Boğazı’nın çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldığını duyurdu. Ukrayna’nın Odessa kentinden, Rus gemilerini durdurmak için Karadeniz’e yerleştirdiği mayınların, fırtına sonucu sürüklenerek İstanbul Boğazı’na doğru ilerlediği belirtilmişti.