Gündem

İstanbul İçin Korkunç Senaryo: Olası Deprem 13 İlçeyi Yerle Bir Edecek!

Ülkemizin tamamına yakını fay hatları üzerinde yer alıyor. İstanbul’u da içerisine alan Kuzey Anadolu Fay Hattı bunlar içerisinde önemli olanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, doğuda Karlıova’dan başlıyor ve batıda Mudurnu Vadisi’ne kadar uzanıyor. Yaklaşık olarak 1200 kilometre olan hattın uzunluğu, mega kent İstanbul’u da içerisine alıyor. Yıllardır birçok can ve mal kaybına neden olan hat üzerindeki depremlere oldukça sık rastlanıyor. Uzmanlara göre bu depremlerin yalnızca beşte biri hissedilir ölçülerde meydana geliyor. Geçmişten beri fay hattı üzerinde oldukça yıkıcı sonuçlar doğurabilen bu depremler, gelecekte gerçekleşmesi muhtemel olan İstanbul Depremi için önlemlerin kesinlikle alınmasını gerektiriyor.

Risk Haritası Çıkarıldı

İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlar, İstanbulluları gerçekleşmesi muhtemel olan deprem için uyarırken, bu konu ile ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. İBB tarafından hazırlanan risk haritasına göre sadece İstanbul’da 91 bin 81 binanın deprem sonucu yıkılması bekleniyor.

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, risk bölgeleri ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Tut yaptığı açıklamalarda; özellikle zemin yapısı zayıf, fay hattına yakın ve mühendislik hizmetlerinden yeterli ölçüde faydalanamamış yapıların olası depremden en büyük hasarı alacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

13 İlçe İçin Tehlike Çanları Çalıyor

İstanbul’un güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı, özellikle bazı ilçeler için ciddi tehditler oluşturuyor. Özlem Tut’un yaptığı araştırmalar sonucunda olası depremden en çok etkilenecek ilçeler; Bayrampaşa, Fatih, Avcılar, Güngören, Esenyurt, Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler, Beylikdüzü, Bağcılar, Bakırköy ve Büyükçekmece oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2012 yılından beri yürüttüğü çalışmalar kapsamında riskli olarak tespit ettikleri 79 bin 981 binanın, 72 bin 490’ının yıkımını gerçekleştirdi.

İBB tarafından çalışmalar kapsamında, İstanbul’un risk haritası çıkarılmış ve hasar görmesi muhtemel olan binalar tespit edilmişti. Çalışmalar sonucunda yapılan tahminler doğrultusunda; 7.5 ölçeğinde gerçekleşecek bir depremde, 91 bin binanın çok ağır hasar göreceği ve 167 bin binanın orta derecede hasar göreceği açıklandı.