İstanbul için kritik deprem açıklaması: Depremin büyüklüğü bakın nasıl artıyor…

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle olası büyük İstanbul depremine ilişkin açıklamalar peş peşe geliyor! Bugün de Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Deprem Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirten Özener, “Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde bir deprem ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özener, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bir enerjinin biriktiğini biliyoruz, olabilecek potansiyel depremin de büyüklüğünü görüyoruz ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz. Bugün, yarın, 6 ay sonra olacak demenin bir anlamı yok ama süre geçtikçe biriken enerji artıyor. Biriken enerji artıyor demek olası depremin büyüklüğünün artması demek. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde olur. Bu konuda yapılmış çok bilimsel çalışma var. Farklı senaryolar da var. Benim içinde olduğum bir grubun yapmış olduğu bir çalışma 7.2 diyor.”

Deprem İhtimali Yüzde 64

BÜ KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat da istatistikler oluşturduklarına dikkat çekerek, “Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64, 2050’ye kadar yüzde 75, 2090 kadar yüzde 95 olasılıklı. 2090’a kadar bu iş bitecek diyemeyiz. Böyle istatistikler var ancak bu hiçbir depremin önceden belirlenmesi değildir. Bu bize şunu veriyor ‘Marmara’da depremin tehlikesi belli, bu deprem olacak.’ Bizim yapmamız gereken toplum olarak deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmemiz, dirençli bir toplum olabilmemiz ve depremin vereceği zararları en aza indirebilecek, riskleri azaltma çalışmaları yapmaktır” dedi.

Exit mobile version