İstanbul’da artan kira bedelleri sonrası bazı semtlerde “açık artırma ile kira” devri başladı!

Son dönemlerde Türkiye’de temel gıdadan akaryakıta, elektrik ve doğalgazdan market ürünlerine, emtia varlıklardan gayrimenkule kadar hemen hemen her alanda sert fiyat yükselişleri yaşandı. Yaşanan bu artışlar, yükselen enflasyon ve artan döviz kuru etkileri ile kira fiyatları da ciddi oranlarda artışa geçti. Özellikle İstanbul’da kira fiyatlarında yaşanan artış, kiracı vatandaşları maddi anlamda zorlamaya başladı. Artan kira fiyatları karşısında İstanbul’da bazı bölgelerde emlakçıların, kiralık evlerin taliplerini çağırarak açık artırma ile evleri kiraladıkları ortaya çıktı.

Bazı Bölgelerde Kira Artışı Yüzde 300’ü Buldu

Yüksek enflasyon, kentsel dönüşüm, artan nüfus ve artan göç, müteahhitlerin artışa geçen maliyetler nedeniyle yeni projelere başlayamaması gibi sebeplerle başta İstanbul olmak üzere, Ankara ve İzmir’le birlikte Türkiye genelinde kira fiyatları ciddi oranlarda yükseldi. Diken.com’un haberine göre Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) sunduğu verilere göre İstanbul’da ortalama fiyat artışı %84,6 seviyesinde ancak bazı bölgelerde verilere göre bu oran %300 seviyesine kadar yükseliyor. Kiralardaki bu artışı vurgulayan Hürriyet yazarı Oya Armutçu, İstanbul’da açık artırma ile ev kiralama dönemin başladığını kaleme aldı.

“Kiralık Konut Arzı Olmazsa Kiralar Füze Gibi Çıkar”

Oya Armutçu söz konusu yazısında İstanbul’da Suadiye, Erenköy gibi konut sıkıntılarının olduğu semtlerde kiralık konutların çıkmasıyla emlakçıların tüm talipleri çağırıp evi açık artırma ile kiraya verdiklerini dile getirdi. Habere göre emlakçılar, talipler arasından en yüksek fiyatı verene evi kiralamaya başladı. Armutçu konuya ilişkin yazısında “7 bin lira ile başlayıp en yüksek kirayı verende konut kalıyor. Eğer bu böyle devam ederse seneye kimse kiralayacak ev bulamaz. Kiralık konut krizi çıkar. Bu arz talep meselesi. Kiralık konut arzı olmazsa kiralar füze gibi çıkar” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version