İstanbul’da yaşam maliyeti ne kadar! Dünya çapında durum ne?

İstanbul’da yaşam maliyeti gün geçtikçe artmakta. Yaşam maliyeti, bir hane halkının belirli bir yaşam standardına ulaşabilmesi için tüketmesi gereken mal ve hizmetlerin hesaplanması sonucu oluşturulur. Hesaplama yapılırken temel olan gıdalar ve hizmetler esas alınır. Bunun sebebi, her hanenin bu hizmetleri ve malları kullanmak mecburiyetinde olmasıdır.

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre %80,59 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 42.593 lira olarak hesaplandı. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 3.765 lira arttı.

Yıllık değişim oranlarından çarpıcı sonuçlar çıktı

Yapılan araştırmada çok tüketilen ana gıdalar için geçtiğimiz yıl ağustos ayı verileri ile bu yılın ağustos verileri karşılaştırıldı. En çarpıcı fiyat artışlarından birinin %144,37 artış oranı ile zeytinyağında olduğu görüldü. Sütteki yıllık değişim oranı %73,29 olarak belirlenirken, makarna da yıllık değişim oranı %51,76 oldu.

Peki dünyanın geri kalanında yaşam maliyetleri nasıl?

Mercer’in raporuna göre; yüksek enflasyon ve piyasadaki dalgalanmalar tüm dünyada yaşam maliyetlerini etkilemekte olup, alım gücümüzü ve yaşam standartlarımızda ciddi oranda değişikliğe sebep olmaktadır.

Mercer, dünyanın en yaşanabilir şehirleri analizleri yapan uluslararası bir danışmanlık kuruluşu ve her yıl dünyanın farklı şehirlerindeki yaşam maliyetlerini araştırıyor. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, 5 kıtada 227 şehirde gerçekleştirildi. 2023 yılı yaşam maliyetleri araştırmasının sonucuna göre İstanbul, diğer şehirlere kıyasla hala yaşanabilir pahalılıkta bulunuyor.

Mercer yaşam maliyetlerini nasıl hesaplıyor?

New York, tüm karşılaştırmalar için temel şehir olarak kullanılırken, para birimi hareketleri ABD doları karşısında ölçülüyor ve anket 400’den fazla şehri kapsıyor. 2023 yılı sıralamasında beş kıtadan 227 şehir yer alıyor. Araştırılan her şehirde; konut, ulaşım, gıda, giyim, ev eşyaları ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla ürünün karşılaştırmalı maliyeti ölçülerek, yaşam maliyeti indeksi oluşturuluyor.

İlk 3’te şaşırtan şehirler var

Mercer’in yaşam maliyeti araştırmasına göre; şuan dünyadaki en pahalı yaşam maliyetine sahip olan şehir Hong Kong’ken, ikinci sırada onu Singapur takip ediyor. Listeye bu yıl üçüncü sıradan Avrupa’nın önemli şehirlerinden Zürih dahil oluyor. Yaşanabilir en ucuz yer ise Pakistan’ın İslamabad şehri olarak kayıtlara geçmiş.

İşte en pahalı 10 şehir

Listede en pahalı şehirler sıralaması şu şekilde ilerliyor: Hong Kong, Singapur, Zürih, Cenevre, Basel, New York, Bern, Tel Aviv, Kopenhag, Nassau.

Mercer’e göre, 2023 yılı yaşam maliyetinin en yüksek olduğu şehirler

İstanbul, paylaşılan listeye 185. sıradan girmiş. Bu da demek oluyor ki diğer şehirlerle karşılaştırıldığında İstanbul yaşam maliyetleri açısından ne çok pahalı ne de çok ucuz kalıyor.

İstanbul listede 185’nci sırada

Kaynak: Mercer

 

Exit mobile version