Gündem

İstanbul’daki müzakere sona erdi, Ukraynalı heyetten ilk açıklama geldi: Garantör olmasını istediğimi ülkeler arasında Türkiye var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile 24 Şubat tarihinde Rus askeri birlikleri Ukrayna topraklarına girdi ve savaş resmen başladı. Savaşın ilerleyen günlerinde Rus ve Ukraynalı heyetler arasında, bölgedeki krizin masada çözülmesi için müzakereler de başladı. Yüz yüze müzakerelerin 4. ayağı Türkiye’de gerçekleştirilirken, taraflar dün İstanbul’a geldi ve sabah saatlerinde Dolmabahçe’de görüşmeler başladı. İstanbul’da gerçekleşen Rusya – Ukrayna müzakereleri sona ererken, taraflardan da ilk açıklamalar gelmeye başladı. Ukraynalı müzakereci Arakhamia, aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeyi garantör olarak görmek istediklerini açıkladı.

“Garantör Olmasını İstediğimiz Ülkeler Arasında Türkiye Var”

İstanbul Dolmabahçe’de gerçekleşen Rusya – Ukrayna müzakerelerinde sona gelindi. Müzakere sonrası taraflardan ilk açıklamalar gelirken, Ukrayna heyetinde yer alan müzakereci Arakhamia, yaptığı açıklamada aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeyi garantör olarak görmek istediklerini ifade etti. Ukrayna heyeti tarafından gelen açıklamada “Ne olursa olsun istişareler 3 gün içinde yapılabilir, sonrasında imzayı atan kişiler bizim için güvenliği sağlayabilir. Garantör olarak kimi istiyoruz: BMK üyeleri, ABD, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail” ifadelerine yer verildi.

Ukraynalı müzakereci Arakhamia açıklamasında “Ukrayna’nın geleceği temin altına alınsın istiyoruz” sözlerini dile getirdi ve açıklamasının devamında “Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var. Garantör ülkelerin bize askeri yardım sunması gerekir” dedi.

“Saldırı Olursa 3 Gün içinde İstişareler Gerçekleştirilmeli”

Ukrayna’nın gelecekteki güvenliğinin garanti altına alınmasını istediklerini belirten müzakereci heyet, bu sistem için sadece resmi bir onay beklediklerini de açıkladı. Heyet tarafından gelen açıklamada “Bizim temel talebimiz bunların çok net yasal açıdan güvenlik bağlayıcı garantileri olması gerektiğidir. Saldırı olursa 3 gün içinde istişarelerin gerçekleştirilmesi gerekir, garantör ülkelerin bize destek sunması gerekir böyle bir senaryoda. Temel talebimiz bu şekildedir. Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir, o zaman tarafsızlık statüsü kabul edilecektir” ifadeleri yer aldı.